Vážně zraněného vojáka přepraví do Česka speciál příští týden

Události: Vojáka zraněného v Afghánistánu převeze domů speciál (zdroj: ČT24)

Vážně zraněného českého vojáka přepraví letecký speciál z Afghánistánu do Česka příští týden. Podle lékařů prospěje rekonvalescenci ještě několik dní umělého spánku. Poškození míchy u něj žádná z operací nepotvrdila. Kromě něj se terčem sebevražedného atentátníka ve středu stalo ještě dalších pět českých vojáků, z nichž čtyři utrpěli zranění. Posledního z nich propustí z bagrámské vojenské nemocnice v sobotu.

Pumový útok v Afghánistánu, který zranil pět českých vojáků, skutečně provedl sebevražedný útočník. Informaci potvrdili vojenští vyšetřovatelé v Bagrámu. Neznámý muž odpálil ve středu u koaličního konvoje auto naložené dvěma sty kilogramy trhaviny.

Nejvážněji zranila exploze řidiče auta a člena posádky, kteří seděli v levé části vozidla. Tu výbuch zasáhl nejvíc. Další tři muži byli zasaženi lehce a jeden vyvázl úplně bez poranění.

Velení armády je v každodenním spojení nejen s českými vojáky v zahraničních operacích, ale také je v kontaktu s příbuznými zraněných vojáků. „Lehce zranění vojáci všichni volali domů, svým manželkám, rodičům, svým známým,“ uvedl brigádní generál a zástupce ředitele Společného operačního centra Ministerstva obrany ČR Štefan Muránský.

MRAP
Zdroj: ČT24

Přesné informace o stavu vojáka s nejtěžším zraněním dostává rodina. Muž je zatím v umělém spánku. „Jsme rádi, že můžeme poskytovat jenom pozitivní zprávy o jeho stavu, výsledcích operace a prognózách,“ doplnil Muránský s tím, že poškození míchy se nepotvrdilo.

Zasažená posádka je na základně teprve krátce

Z šestičlenné posádky byli čtyři muži z nového kontingentu už jedenácté strážní roty na bagramské základně a v Afghánistánu budou do dubna.

Od soboty bude česká jednotka plnit všechny svoje povinnosti včetně hlídkování mimo základnu. „Musí plnit, protože probíhá rotace, a v rámci rotace se noví příslušníci seznamují s prostorem,“ vysvětlil Muránský.

Z desáté strážní roty, která půl roku hlídala základnu v Bagramu, se už do České republiky vrátilo přes 70 lidí, poslední voják odtud odletí koncem listopadu.