Kiska přivítal prezidenty Visegrádské skupiny. První den se proletěli vrtulníky nad Vysokými Tatrami

Devadesátka ČT24 k setkání lídrů V4 na Slovensku (zdroj: ČT24)

Ve Vysokých Tatrách začala dvoudenní schůzka hlav států čtyř středoevropských zemí, které společně tvoří Visegrádskou skupinu (V4). Prezidenti Česka, Slovenska, Maďarska a Polska se shodli, že Evropská unie je úžasným projektem a projektem budoucnosti, na kterém je třeba pracovat. Miloš Zeman podle svého mluvčího na schůzce ocenil roli čtveřice zemí ve věci migrace a vyzval V4 k další jednotě.

Státníci by podle Kisky navzdory případným potížím v rámci EU měli vždy říkat, že za projektem Unie stojí. „Důležité je, abychom my země visegrádské čtyřky vždy vysílaly jasný pozitivní signál (o unijním projektu) a abychom nedovolili nárůst hlasů o dělení na starou a novou Evropu,“ řekl slovenský prezident.

Kiska mimo jiné kritizoval zpochybňování sankcí EU proti Rusku některými slovenskými politiky. „Je to škodlivé ve vztahu k našim občanům i k našemu postavení v rámci Evropské unie. Všechny země (EU) jedním hlasem potvrdily, že Rusko anektovalo Krym, a sankce byly jasnou odpovědí na tuto agresi,“ řekl. 

Zpravodaj ČT: Zeman chce, aby země EU rozhodovaly víc na národní úrovni (zdroj: ČT24)

Protiruské sankce v uplynulých dnech kritizoval zejména šéf slovenské sněmovny a koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko, který se dlouhodobě netají svým vstřícným postojem vůči Rusku. Slovenský premiér Peter Pellegrini zase tvrdil, že sankce Slovensku ekonomicky škodí. Výhrady vůči protiruským sankcím má i Zeman.

Podle slovenské prezidentské kanceláře budou státníci dále diskutovat o vlivu moderních technologií na společnost a ekonomiku. Hovořit by měli rovněž o sociální politice, stárnutí populace nebo o řešení problémů vyloučených lokalit.

„Budou jednat také o ekonomické stabilitě v regionu s ohledem na pokračující obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou i Spojenými státy a Evropskou unií,“ doplnil zpravodaj ČT na Slovensku Lukáš Mathé. Jejich případné vyhrocení by na střední Evropu mohlo mít silný dopad.

Kromě rozhovorů prezidenti přeletěli vrtulníky nad vrcholy Vysokých Tater. Dalším bodem programu byla návštěva skanzenu. Summit pokračuje do pátku, v poledne jej uzavře společná tisková konference.

Před rokem se prezidenti zemí V4 sešli v maďarském Szekszárdu. Podpořili například integraci zemí západního Balkánu do Evropské unie a vyslovili se pro urychlení tohoto procesu.

Politolog Just: Země V4 jsou zastánci měkké formy euroskepticismu (zdroj: ČT24)

Pragmatické spojenectví

Výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Kovář v ČT upozornil, že od setkání se neočekává významný posun v žádné oblasti. Důvodem je hlavně to, že otěže moci ve všech zemích drží hlavně vláda. „Výstupy summitů prezidentů většinou nejsou natolik konkrétní, aby se daly formulovat do nějakých návrhů, které by měly přímý dopad na vyjednávání v EU,“ vysvětlil Kovář.

Podle něj nachází země V4 společnou řeč v otázkách migrace a kohezních fondů, kde jsou všechny čistými příjemci. Tím však společná pozice často končí a země na radách EU hlasují spolu asi v polovině případů. „Nezlomná jednota V4 je trochu přelud,“ myslí si Kovář.

Příkladem tématu, ve kterém shoda nepanuje, je podle něj zemědělství. V Polsku dominují drobnější rolníci, takže tamní vláda souhlasí se zastropováním dotací. Česko je naopak proti, protože tu dominují velké podniky, které by zastropováním o část těchto příjmů přišly. „Výzkumy ukazují, že společná zemědělská politika, která vedla k vytváření velkých koncernů, je z pohledu udržitelného rozvoje špatná. Ale my to teď budeme hájit, protože tu máme velké koncerny, které nechtějí o ty dotace přijít,“ řekl Kovář.

Analytik Jan Kovář o summitu V4 ve Štrbském Plesu (zdroj: ČT24)