V Pacifiku se zformovaly dvě silné bouře. Na Japonsko míří tajfun Kong-rey, k Havaji hurikán Walaka

V Tichém oceánu se utvořily dvě velmi silné bouře. Jen krátce po tajfunu Trami, který se přehnal přes Japonsko o víkendu a během kterého zemřeli čtyři lidé, míří ke břehům jihovýchodní Asie supertajfun Kong-rey. Už oslabený by měl zasáhnout Tchaj-wan, Japonsko a Jižní Koreu. Slábnout by měl i hurikán Walaka, který postupuje k Havajským ostrovům.

Nyní se tajfun Kong-rey nachází asi tisíc kilometrů jihovýchodně od japonského ostrova Okinawa. Síla větru v něm dosahuje 260 kilometrů v hodině a v nárazech až 315 kilometrů za hodinu, což odpovídá bouři páté kategorie.

Tajfun už dosáhl ale maximální síly a čeká se, že v následujících dnech bude postupně ztrácet na intenzitě. Oslabit by měl poté, co se dostane do chladnějších vod u Tchaj-wanu, kam by za doprovodu silného větru a vydatného deště měl podle očekávání dorazit ve čtvrtek či v pátek.

Západně od Havajských ostrovů se v Pacifiku zformovala i další bouře páté kategorie, a to hurikán Walaka. I ten ovšem směřuje do chladnějších míst oceánu a bude proto slábnout. Ostrovy by tak neměl ohrozit.

Tři tajfuny za měsíc

O víkendu Japonsko zasáhl tajfun Trami, za sebou nechal čtyři mrtvé a desítky zraněných. Stovky letů a železničních spojů musely být zrušeny a přes 750 tisíc domácností zůstalo bez proudu. 

Trami se přehnal nad stejnými oblastmi, které začátkem září zasáhl jeho předchůdce Jebi. Byl nejsilnějším tajfunem zaznamenaným v Japonsku za posledních 25 let a v oblasti Ósaky při něm zemřelo jedenáct lidí. Při silných červencových deštích, které postihly západ Japonska, přišlo o život 221 lidí.