Izrael obvinil ze sestřelení ruského letounu Sýrii. Zároveň vzkázal, že lituje smrti posádky

Horizont ČT24: Sýrie sestřelila ruské letadlo, skrývaly se za ním izraelské síhačky (zdroj: ČT24)

Syrská protivzdušná obrana omylem sestřelila ruský vojenský letoun Il-20. Podle ruského ministerstva obrany se za ruským strojem kryly izraelské stíhačky, které ostřelovaly cíle v Sýrii. Vinou Izraele zemřelo podle ministerstva patnáct ruských vojáků a Rusko si vyhrazuje právo na odvetu. Moskva si už předvolala izraelského velvyslance v Rusku. Izraelská armáda lituje smrti ruských vojáků, ale vinu připisuje Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin označil incident za „tragický souběh okolností“.

Varování před odvetou vyslovil i ruský ministr obrany Sergej Šojgu v telefonátu se svým izraelským protějškem Avigdorem Liebermanem. Postěžoval si, že bez ohledu na dohodu s Izraelem o předcházení nebezpečným incidentům bylo ruské velení o úderu izraelských stíhaček F-16 na syrské cíle informováno pouhou minutu před akcí. Veškerá vina tak podle ministra leží na Izraeli.

„Hodnotíme provokativní počínání Izraele jako nepřátelské. V důsledku nezodpovědného počínání izraelských vojáků zahynulo 15 ruských vojáků. To naprosto neodpovídá duchu rusko-izraelského partnerství,“ řekl mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. „Vyhrazujeme si právo na adekvátní odvetné kroky,“ dodal generálmajor Konašenkov podle agentury TASS.

Izrael předem nevaroval velení ruských vojsk v Sýrii a o své akci jej uvědomil „méně než jednu minutu před úderem, což neumožnilo stáhnout ruský letoun do bezpečí“, řekl Konašenkov podle agentury RIA Novosti. Il-20 byl podle něj sestřelen jednou raketou S-200. Tyto rakety dodalo Sýrii Rusko, které je spojencem tamního režimu.

Ruský prezident Vladimir Putin reagoval na incident smířlivěji. Prohlásil, že pád letounu byl tragickým souběhem okolností, a naznačil, že incident nelze srovnávat se sestřelením ruského letadla tureckou armádou v roce 2015, na které Moskva reagovala částečnou blokádou vzájemných styků. Rusko bude podle prezidenta na incident reagovat dalším posílením bezpečnosti ruských vojáků a ruských vojenských objektů v Sýrii.

Zpravodaj ČT Karas: Iljušiny používá ruská armáda už několik desítek let (zdroj: ČT24)

Izrael viní Sýrii, Írán a Hizballáh

Putin se kvůli incidentu telefonicky spojil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle informace Tel Avivu vyjádřil šéf izraelské vlády politování nad smrtí 15 ruských vojáků. Poukázal na význam trvalé bezpečnostní koordinace mezi oběma zeměmi a slíbil, že Izrael Moskvě poskytne veškeré údaje potřebné k vyšetření všech okolností incidentu. Odpovědnost za něj nese podle Netanjahua Sýrie.

„Izrael lituje smrti posádky ruského letadla, které sestřelila syrská protivzdušná obrana. Izrael považuje Asadův režim, jehož armáda ruské letadlo sestřelila, za plně zodpovědný za tento incident,“ uvedly izraelské ozbrojené síly na svém twitterovém účtu.

Izraelská armáda uvedla, že vinu nese bezhlavá střelba syrské protiletadlové obrany, a doplnila, že syrské síly se ani „neobtěžovaly ujistit“, že ve vzduchu nejsou ruská letadla.

Podíl na incidentu připsaly také Íránu a libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh. „Bojová letadla izraelských ozbrojených sil cílila v noci na zařízení syrských ozbrojených sil, z kterého měly být jménem Íránu předány Hizballáhu do Libanonu systémy na výrobu smrtících zbraní,“ tvrdí dále izraelská armáda s tím, že tyto zbraně měly být v budoucnu použity proti Izraeli.  

Podle dosavadního šetření izraelské armády sestřelila ruský letoun ruská protiletecká raketa. „Když syrská armáda vypálila střelu, která zasáhla ruské letadlo, byly izraelské stíhačky už v izraelském vzdušném prostoru,“ tvrdí armáda. „Během útoku na cíl v Latákíji (na zařízení syrské armády – pozn. red.), se později zasažený ruský letoun nenacházel v oblasti operace,“ uvádí.

Izrael dodal, že v průběhu noci, kdy k incidentu došlo, byl v provozu „dekonfliktní systém,“ na kterém se dohodli lídři Izraele i Ruska a který má předejít vzájemným srážkám v oblasti. 

Rusové už vyzvedli trosky letounu

Ruské ministerstvo původně oznámilo, že pohřešuje vojenský letoun se 14 vojáky na palubě, který se ztratil nad Středozemním mořem. Armáda s letounem ztratila spojení v době, kdy syrské vládní jednotky zneškodnily rakety, které mířily na syrské pobřežní město Latákíju. Výzvědný letoun Il-20 zmizel v pondělí kolem 23:00 moskevského času (22:00 SELČ), když se vracel na leteckou základnu Hmímím zhruba 35 kilometrů od syrského pobřeží.

Ruské lodě a potápěči už vyzdvihli z moře trosky sestřeleného letounu i „části těl posádky“, oznámilo ruské ministerstvo. Stroj dopadl asi 27 kilometrů západně od syrského pobřeží. Do pátrání se zapojilo osm plavidel ruského námořnictva, připlout má také loď vybavená dálkově řízenými podvodními aparáty, které jsou s to se ponořit až do hloubky 2500 metrů.

Ruská armáda už dříve také uvedla, že v době, kdy se letadlo ztratilo z radarů, zazamenala v oblasti vypuštění raket z francouzské fregaty Auvergne, která se plaví u syrských břehů. Francie obratem prohlásila, že nemá se zmizením ruského stroje nic společného. 

Moskva je spojencem syrské vlády a do tamních bojů se zapojila v roce 2015. S ruskou a íránskou pomocí se vládním jednotkám podařilo vybojovat zpět asi dvě třetiny Sýrie. Od roku 2011 ze země uprchlo přes pět milionů lidí a o život přišlo více než 350 tisíc lidí.