K jihovýchodnímu pobřeží USA míří nebezpečný hurikán Florence. Může zesílit na nejvyšší stupeň

Události ČT: Kvůli Florence se evakuuje milion Američanů (zdroj: ČT24)

Miliony Američanů se na východě Spojených států připravují na příchod hurikánu Florence, který může podle meteorologů způsobit největší škody za desítky let. V centru hurikánu čtvrté kategorie na Saffirově-Simpsonově stupnici se vítr pohybuje rychlostí až 215 kilometrů v hodině. K americkému pobřeží má dorazit ve čtvrtek, kdy zasáhne východní část států Severní a Jižní Karolína. Stav ohrožení vyhlásil i Washington.

Podle CNN už hurikán Florence dosáhl intenzity až 225 kilometrů za hodinu a očekává se, že v příštích hodinách ještě zesílí. „Je velmi pravděpodobné, že Florence bude bez ohledu na jeho přesnou intenzitu obrovský a extrémně nebezpečný hurikán,“ uvedlo americké Národní centrum pro hurikány.  V úterý večer středoevropského času nicméně vítr mírně zeslabil a pohyboval se rychlostí až 215 kilometrů v hodině.

První projevy hurikánu Florence už zasáhly Bermudy a některé části atlantického pobřeží USA. Na kontinent by měl hurikán dorazit nejspíš ve čtvrtek.

V Severní a Jižní Karolíně i Virginii se lidé evakuují

Už v pondělí jihokarolínský guvernér nařídil povinnou evakuaci asi milionu lidí, která začala v úterý v poledne místního času (v podvečer SELČ). Částečná evakuace byla nařízena i ve státech Virginie a Severní Karolína.

Někteří obyvatelé Virginie ale možná budou muset na nouzové přístřešky čekat i několik dní. Místní úřady uvedly, že některé přístřešky se otevřou až ve středu nebo ve čtvrtek. Guvernér Ralph Northam nařídil povinnou evakuaci některým obyvatelům níže položených pobřežních oblastí. Týká se zhruba 245 tisíc lidí.

Stav ohrožení vyhlásila i starostka hlavního města USA Washingtonu Muriel Bowserová. Město se připravuje na silný déšť, záplavy i výpadky elektřiny. Bowserová doporučila obyvatelům, aby se zásobili potravinami i bateriemi. Podle místních úřadů budou lidé ohroženi hlavně bleskovými povodněmi a elektrickým vedením, které strhnou padající větve stromů.

Na možný bouřkový systém v jihovýchodní části Mexického zálivu se připravuje i Texas, oznámil guvernér státu Greg Abbott.

Prezident Trump ujistil, že federální vláda je na hurikán Florence „absolutně a zcela připravena“. Trump vyhlásil stav ohrožení pro Severní a Jižní Karolínu, což umožňuje uvolnění pomoci těmto státům ze strany federálních úřadů.

Florence může zasáhnout i vnitrozemí

K pevnině by se měl živel dostat ve čtvrtek někde mezi Floridou a Severní Karolínou. „Předpokládáme, že Florence ještě zesílí a že do čtvrtka z něj bude velký a mimořádně nebezpečný hurikán,“ uvádí NHC.   

Podle varování meteorologů může hurikán nejen poničit pobřežní regiony, ale zasáhne zřejmě i oblasti hlouběji ve vnitrozemí. Očekávané prudké lijáky by mohly způsobit záplavy v Apalačských horách, a dokonce až ve státě Západní Virginie, jehož východní okraj leží několik set kilometrů od atlantického pobřeží.

Letecké společnosti vyzvaly cestující, aby přehodnotili své plány, pokud mají namířeno na východ USA. S jistotou úřady očekávají rozsáhlé výpadky v dodávkách elektřiny.

Před hrozbou hurikánu varovalo i české ministerstvo zahraničí. Návštěvníky USA upozornilo, že by měli pozorně sledovat zprávy na webových stránkách amerického NHC a důsledně se řídit pokyny místních úřadů.

Bouře rychle sílí

Bouře Florence dosáhla intenzity hurikánu v neděli s rychlostí 119 km/h. V pondělí ráno už se jednalo o hurikán o síle třetího stupně, který doprovázel vítr o rychlosti zhruba 180 km/h. Svou rychlostí nad teplými vodami Atlantiku hurikán vyvolal obavy, že udeří na pevninu, kde by mohl způsobit povodně.

Pouhou hodinu poté, co byl hurikán označen kategorií 3,  jej úřady označily nebezpečným čtvrtým stupněm, který s sebou nese riziko katastrofických následků. 

Živel podle NHC může způsobit ničivé záplavy a silný vítr může poničit obydlí a infrastrukturu. Lidé dokupují zásoby a připravují si únikové cesty. Mnohé školy přerušily vyučování. 

Američany znepokojují ještě další dva hurikány

Další hurikán, který dostal jméno Isaac, podle meteorologů nabírá sílu v centrální části Atlantiku a míří západním směrem. Isaac se stal pátým hurikánem, který v letošní sezoně dostal jméno. Ve středu večer nebo ve čtvrtek se má přehnat nad karibskou oblastí. Rychlost větru se v něm zatím pohybuje kolem 120 kilometrů za hodinu.

Daleko od pobřeží řádí ještě hurikán Helene, který v úterý ráno provázel vítr o rychlosti 165 kilometrů za hodinu. Také tento živel má do úterního večera ještě zesílit, načež má zase postupně slábnout.

Podle CNN  se ale neočekává, že hurikány Helene a Isaac zasáhnou americké pobřeží.