Jak přežít útok novičokem? Klíčová je včasná pomoc, říká expert na toxické látky

Expert na toxické látky o účincích novičoku: Důležitá je včasná pomoc (zdroj: ČT24)

Rozdíl mezi dávkou novičoku, která není a která už je smrtelná, je velice malý, pro přežití je proto klíčová včasná pomoc a podání protilátky. V pořadu Devadesátka ČT24 to uvedl expert Tomáš Dropa ze Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany. Důležitou roli podle něj hraje i řada dalších faktorů včetně koncentrace látky a doby, po kterou je dotyčný látce vystaven. Ruského bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru se lékařům zachránit podařilo, na následky otravy ale později zemřela náhodná oběť – Angličanka.

K pokusu o vraždu Skripala došlo v britském Salisbury, novičokem se později otrávil taky pár Angličanů, žena následně zemřela. Británie teď v souvislosti s otravou oficiálně obvinila dvojici Rusů, údajně členy ruské vojenské rozvědky GRU. „Na vyšetřování pracovalo kolem 250 detektivů, samozřejmě včetně britské tajné služby,“ upozornil zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal.

V hotelu, který se nachází východně od Londýna, po sobě dvojice Rusů zanechala stopy novičoku, uvedli vyšetřovatelé. „Má to dopad na britskou veřejnost, protože policie říká, že nemůže stoprocentně zaručit, že by někdo nemohl být znovu otráven novičokem, lidi na jihu země vyzvala, aby nesbírali ze země nic, co jim nepatří,“ informoval Vostal.

Podle experta na toxické látky Dropy je možné, že se smrtící látku podařilo propašovat přes bezpečnostní kontroly na letišti. „K otrávení člověka stačí velmi malé množství. Tak malé množství není zjistitelné na letišti, když je dobře ukryté v zavazadle, nebo v nějaké diplomatické zásilce či poště. Ale je otázkou, jak to bylo provedeno,“ podotkl odborník.

Účinky novičoku jsou mnohdy fatální. „Při otravě dochází k celkové paralýze svalstva, kosterního, dýchacího i srdečního svalu a následkem je smrt,“ upozornil Dropa. Britským lékařům se ovšem podařilo Skripala a jeho dceru vyléčit natolik, že mohli zdravotnické zařízení opustit.

Pokud jde o záchranu obětí, ta podle Dropy záleží na mnoha faktorech – jak dlouho je dotyčný látce vystaven, jakou má tato látka koncentraci a čistotu, ale také zda je poblíž dostupná pomoc a antidotum používané při intoxikacích. „To jsou faktory, které rozhodují o tom, jestli ten člověk přežije, nebo nepřežije,“ prohlásil Dropa.

Informace o složení novičoku neměl jen Sovětský svaz

Na výrobu nervově paralytických látek se v minulosti specializovali sovětští vědci. „Novičoky byly vyvinuty v Sovětském svazu, ale samozřejmě unikly informace o jejich složení a byly dostupné i ostatním státům. Teoreticky je možné, že k výrobě dojde kdekoli, podle toho, kdo má vybavení a schopnosti. Není to úplně nemožné,“ konstatoval Dropa.

Rusko vinu v případu Skripalových opakovaně odmítlo. Tamní diplomacie teď tvrdí, že jim jména obviněných Rusů nic neříkají. „Předseda zahraničního výboru, velmi vlivný poslanec Leonid Sluckij znovu zopakoval, co Moskva říká dlouhodobě, že jsou to obvinění bez důkazů, že jsou to jen pustá slova, a znovu zopakoval, že podle Moskvy jde o rozsáhlou protiruskou provokaci, která je podle něj dělána ve spolupráci s Washingtonem s cílem znovu vyvolat rozsáhlý mezinárodní skandál,“ říká zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

Žantovský o případných nových protiruských sankcích (zdroj: ČT24)

Podle bývalého velvyslance ČR v Británii Michaela Žantovského Londýn pravděpodobně zpřísní sankce vůči Rusku – třeba vyhoštěním dalších diplomatů.

„Není žádným tajemstvím, že do Velké Británie a zvláště do Londýna přesunuli své finanční prostředky, své rodiny, svůj majetek často ti nejbohatší ruští oligarchové, často i lidé, kteří jsou přímo spojeni s Putinovým režimem. Tady je praktický způsob, jak vyvinout tlak na Rusko, aby to bylo cítit ne mezi obyčejnými Rusy, ale právě mezi těmi nejvlivnějšími kolem prezidenta Putina. V tom mohou Británii následovat i další země,“ míní Žantovský.