USA zrušily další příspěvky pro Palestince. Německo naopak oznámilo, že svou pomoc navýší

Americká vláda v pátek zrušila veškeré financování programu OSN na pomoc palestinským uprchlíkům a jejich potomkům. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertové jsou obchodní model a daňové praktiky úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) „nenapravitelně chybné“. Mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse v reakci označil americké rozhodnutí za „hanebný útok proti palestinskému lidu, který je v rozporu s rezolucemi OSN“.

Americký prezident Donald Trump tvrdil, že Palestinci nemají vůli vyjednávat s Izraelem a stěžoval si na nedostatek ocenění a respektu za americkou pomoc. Spojené státy byly největším přispěvatelem do UNRWA, které poskytovaly asi třetinu z jejího rozpočtu 1,1 miliardy dolarů (24,4 miliardy korun).

Trumpova administrativa se s Palestinci neshoduje ani v tom, kdo má být považován za uprchlíka. UNRWA totiž sdružuje Palestince, kteří utekli z území zabraných Izraelem od roku 1948, i všechny jejich potomky narozené už ve vyhnanství. To podle současné americké vlády není správné.

Mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse řekl, že zrušené financování nezmění fakt, že Spojené státy už nehrají regionu roli a nejsou součástí řešení.

Lítost nad rozhodnutím USA vyjádřil také úřad OSN pro palestinské uprchlíky. „UNRWA poskytuje základní servis palestinským uprchlíkům a přispívá ke stabilitě v regionu,“ uvedl dnes generální komisař Pierre Krähenbühl a vyzval další státy, aby mezeru ve financování zaplnily.

USA neškrtají poprvé

Spojené státy zrušením financování dovršily proces, který zahájily snížením svého letošního příspěvku z původně přislíbených 350 milionů dolarů (7,7 miliardy korun) na 60 milionů (1,3 miliardy korun).

UNRWA je nejstarší a nejrozsáhlejší program pomoci OSN na Blízkém východě a poskytuje zdravotní péči, vzdělání a sociální služby přibližně pěti milionům Palestinců v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Sýrii, v Libanonu a v Jordánsku.

Spojené státy poskytují kromě příspěvků úřadu UNRWA přímou pomoc Západnímu břehu Jordánu a Pásmu Gazy. Minulý týden ale ministerstvo zahraničí oznámilo, že více než 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun) z již schválených prostředků bude „přesměrováno“ jinam.

Snížení finančních prostředků spolu se změnami v politice, včetně uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, jsou součástí zásadního posunu politiky USA na Blízkém východě.

Německý ministr varuje před nejistotou a řetězovou reakcí

Německo v pátek naopak oznámilo, že svou pomoc agentuře OSN pro palestinské uprchlíky zvýší. Tamní ministr zahraničí Heiko Maas se domnívá, že finanční krize UNRWA přispívá k nejistotě. „Ztráta této organizace by mohla vyvolat nekontrolovatelnou řetězovou reakci,“ sdělil v pátek.

Experti na regionální zahraniční politiku i bezpečnost upozorňují, že snížení rozpočtu UNRWA vyústí ve zhoršení už tak katastrofální humanitární situace, zejména v Pásmu Gazy, a v prudký nárůst násilí.

Německo letos agentuře poskytlo 81 milionů eur (2,1 miliardy korun) a je připraveno pomoc dále zvýšit, stojí v Maasově dopise určeném kolegům z Evropské unie, který měla agentura Reuters k dispozici. Ministr si je vědom, že dodatečné německé peníze nevyřeší deficit 217 milionů dolarů (4,7 miliardy korun), s nímž se agentura potýká. Maas vyzval státy EU a další země, aby s financováním pomohly.

Jordánsko ve čtvrtek ohlásilo, že povede kampaň na získání fondů pro UNRWA a osloví v ní mimo jiné Ligu arabských států.