Vyšetřovatelé Kuciakovy vraždy mlčí. Nic totiž nemají, říká slovenský novinář Bárdy

Půl roku od smrti slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové rodina ani veřejnost neví, kdo za vraždou stojí. Vyšetřovatelé se k případu skoro nevyjadřují, což kritizují především novináři. Ti se rozhodli zveřejnit otevřený dopis, který podepsaly více než tři stovky z nich. Peter Bárdy, bývalý šéfredaktor Kuciaka, nicméně doufá, že žádný z investigativců po vrahovi sám nepátrá. Lidé, kteří zabíjeli, by podle něj mohli útočit znovu.

Jak vypadá situace s vyšetřováním půl roku po vraždě Jána a Martiny?

To vůbec netuším. Je to zvláštní, ale teď nemáme žádné informace, které by nás mohly uspokojit, že vyšetřování jde správným směrem. Víme jen to, co je známé z médií. Vyšetřovací a i dozorující prokurátor se shodli na tom, že s největší pravděpodobností byl terčem Jáno a bylo to kvůli jeho práci. Unikají různé informace od policie, ale jejich relevantnost je pochybná.

Jak tedy policie informuje veřejnost?

Neinformuje. Možná to nebude znít novinářsky, ale mně by ani nevadilo, že neinformují. Mě děsí to, že nemají žádné nové zjištění, a proto neinformují. Já bych byl spokojený, kdyby neinformovali a v krátkém čase přišli s tím, že vědí, kdo je za tou vraždou. A kdyby dokázali obvinit pachatele nebo lidi, kteří si tu vraždu objednali.

Spekulovalo se, že by mohlo jít o vraždu na objednávku. Kdo by za tím tedy mohl být?

Velmi nerad se vyjadřuji k tomu, kdo může být za touto vraždou. Mohl by to být kdokoli ze čtyř známých mafiánských skupin, ale i kdokoli jiný. Teď by nebylo profesionální na někoho ukázat prstem.

Zkouší třeba nějaký investigativní novinář pátrat po vrazích na vlastní pěst?

Nevím o nikom, kdo by se rozhodl na vlastní pěst pátrat po Jánových vrazích. Podle mě by to byla hloupost. Z informací, které máme, si já i moji kolegové myslíme, že lidé, kteří vraždili, respektive stáli za vraždou, jsou připraveni vraždit znovu, kdyby cítili, že jsou v nebezpečí. Takže si myslím, že žádný z příčetných novinářů by neriskoval svůj život nebo životy svých blízkých kvůli tomu, aby pátral po vrazích. Nejsme vyšetřovatele, my jsme novináři.

Bárdy: Fico označuje protestující za Sorosovy děti, štěpí společnost

Jaká je situace ve veřejném prostoru?

Protesty, které byly krátce po vraždě, utichly. Ale organizátoři avizují další. Robert Fico a část vládních politiků rozdělili zemi. Nepamatuji, že by někdy byla takhle rozdělená. Prakticky pár měsíců po Jánově a Martinině vraždě spustili kampaň, kde tvrdili, že za organizovanými protesty stojí temné síly ze zahraničí. Robert Fico označuje organizátory jako Sorosovy děti. Podařilo se jim neuvěřitelným způsobem rozdělit společnost.

V čem je společnost rozdělená?

Na jedné straně je snad většina lidí, která volá po profesionálním vyšetření případu a po tom, aby zodpovědní lidé stáli před soudem. Ale vytvořila se i velká skupina, která přes sociální sítě šíří zlo. Zpochybňují vraždu Jána a Martiny a vytváří dojem, že všechno je zmanipulované. Že celá vražda byla na objednávku, případně měla směřovat k tomu, aby padla vláda. To považuji za nepřijatelné a hyenismus nejhrubšího zrna.

Jak je na tom rodina Jána a Martiny? Jste v kontaktu?

Já jsem s Janovou rodinou prakticky v denním kontaktu. Trápí se, hlavně když vidí, jak druhá část společnosti reaguje na Jánovu a Martininu vraždu, jak ji zpochybňují a jak se o zavražděných mladých lidech vyjadřují.

Vyšetřování by mělo být profesionálnější, soudí Bárdy

Slovenští novináři se také postavili proti průběhu vyšetřování. O co jde?

Více než tři sta novinářů a vydavatelů podepsalo otevřený dopis, právě k šesti měsícům od vraždy Jána a Martiny. Tvrdíme, že máme problém s tím, jaká je kvalita vyšetřování. Myslíme si, že by se měly učinit kroky, aby vyšetřování bylo profesionálnější. Aby tam byli ty nejlepší vyšetřovatelé, které na Slovensku máme, respektive aby byli přizváni vyšetřovatelé ze zahraničí.

Nemáte ty nejlepší vyšetřovatele?

Já doufám, že ano. S mnohými jsem v kontaktu. Dělají na tom kvalitní lidé, ale pokud to má být vyšetřeno, tak by měl být tým doplněný o co nejlepší vyšetřovatele. Nakonec to potvrdil i novy policejní prezident Lučanský.

Kritizujete ještě něco?

Ano, také kritizujeme to, jak se vyjadřují politici. Krátce po vraždě se sice zdálo, že naši vládní představitelé upraví svůj slovník a začnou s médii komunikovat normálně a slušně, na základě profesionálních standardů. Situace se ale vyvinula jinak.

Jak?

Hlavně Robert Fico používá slovník, který velmi připomíná Viktrora Orbána. To společnosti neprospívá, hrotí situaci na Slovensku a velmi ubližuje pozůstalým. Vrhá nás to do období mečiarismu. A to je pro mě a kolegy, kteří to podepsali, nepřijatelné.

Po vraždě vznikl tým investigativních novinářů. Funguje ještě?

Teď už bych nemluvil o týmu, protože ty velké kauzy, na kterých Ján pracoval, už jsme dořešili. Ale lidé, co v týmu byli, nadále nějak spolupracují, což je dobře. Pracujeme na více kauzách.