Příměří v Gaze komplikují těla padlých vojáků, která Hamas odmítá vydat

Události: Hamas nechce vydat dva padlé izraelské vojáky. Komplikuje tím dohodu o příměří (zdroj: ČT24)

Izrael a hnutí Hamas jsou podle Palestinců blízko dohodě o dlouhodobém příměří. Plán, který má zabránit nové válce v Pásmu Gazy, pomáhají dojednat Egypt, Katar a zmocněnec OSN. Za poslední půlrok zemřelo při násilných demonstracích přes 150 Palestinců a jeden izraelský voják. Právě těla dvou padlých Izraelců, která Hamas odmítá vydat, ale můžou jednání zmařit.

Jedním z padlých vojáků je Hadar Goldin: když byl před čtyřmi lety zabit v Pásmu Gazy, zbýval mu jen měsíc do svatby. Jeho tělo drží Hamas, stejně jako ostatky dalšího vojáka, Orona Šaula. Jejich rodiče dosud nemohli pohřbít své syny.

„Je nepochopitelné, že náš premiér uvažuje o humanitární pomoci Pásmu Gazy a jednání o příměří, aniž by trval na návratu Hadara a Orona,“ stěžuje si matka Hadara Lea Goldinová.

Jednání o příměří přitom vypadají nadějně. V neděli o něm jednal izraelský kabinet a myšlenkou na dlouhodobý klid zbraní se zaobírá i Hamas. Židovský stát by měl postupně uvolnit hraniční režim, Hamas má zase zajistit ukončení násilností.

80 % obyvatel v pásmu Gazy je odkázáno na mezinárodní pomoc

Pásmo Gazy ovládlo hnutí Hamas v roce 2007, krátce poté zavedli sousední Izrael a Egypt námořní blokádu pásma. Ta spolu s izraelsko-palestinským konfliktem způsobila ekonomickou krizi na tomto území. Podle Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky je kolem 80 procent ze zhruba dvou milionů obyvatel Pásma Gazy odkázáno na mezinárodní pomoc.

Izrael zdůvodňuje námořní blokádu Pásma Gazy snahou zabránit dodávkám zbraní  militantním skupinám v pásmu, včetně vládnoucího Hamasu. 

Od konce března protestují Palestinci v Gaze proti špatným životním podmínkám a žádají možnost vrátit se na území, která byla domovem jejich předků, ale která se v současnosti nacházejí v Izraeli. Od začátku protestů 30. března izraelská palba usmrtila už 156 Palestinců. Zabit byl za tu dobu jeden izraelský voják.