Konec čtyřdenního klidu. Izrael při bombardování v Pásmu Gazy zabil tři Palestince

Při izraelském bombardování Pásma Gazy byli zabiti tři Palestinci. S odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví v Gaze o tom informovala agentura AFP. Hnutí Hamas potvrdilo, že zemřeli dva jeho členové. Izraelská armáda podle prohlášení zasáhla vojenská stanoviště Hamasu v reakci na střelbu na izraelské vojáky. Nové boje se odehrály na pozadí příměří, které Hamas a Izrael čtyři dny víceméně dodržovaly.

Středeční incident se podle izraelské armády stal na jihu enklávy. Obyvatelé Gazy uvedli, že slyšeli exploze. Izraelský list Haarec s odkazem na palestinské zdroje uvedl, že Izrael útočil s pomocí tanků a dělostřelectva na oblast východně od města Gaza. Podle izraelského tisku byl zraněn izraelský voják. 

Izrael a Hamas dodržovaly klid zbraní poté, co při pátečním násilí zemřeli čtyři členové Hamasu a jeden izraelský voják. Šlo o smrt prvního Izraelce od začátku palestinských protestů u hraničního plotu mezi Gazou a Izraelem před několika měsíci. Izraelského vojáka postřelili palestinští ozbrojenci, podle armády měl na sobě v době palby odstřelovače neprůstřelnou vestu.

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než deseti letech vlády Hamasu jsou životní podmínky většiny obyvatel pásma neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 40 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně.

Nemocnice mají dlouhodobý nedostatek zdravotnického materiálu, dovoz i vývoz zboží je omezen a některé části území stále čekají na obnovu po konfliktu s Izraelem z roku 2014.

Palestinci v Gaze protestují od konce března proti špatným životním podmínkám a žádají možnost vrátit se na území, která byla domovem jejich předků, ale v současnosti se nacházejí v Izraeli. Od začátku protestů 30. března izraelská palba podle agentury AFP usmrtila nejméně přes 140 Palestinců. Minulý týden byl zabit jeden izraelský voják.

Izrael podnikl i nálety v Sýrii, reagoval na raketový útok

Izraelské letectvo ve středu také podniklo nálety v Sýrii v reakci na odpálení dvou raket ze syrského na izraelské území, oznámila v prohlášení izraelská armáda. Přesné místo náletů nicméně izraelská armáda nesdělila. Nálety byly podle prohlášení zaměřeny na objekt, ze kterého byly střely vypáleny, armáda oblast také bombardovala.

V úterý izraelská armáda oznámila, že sestřelila letoun syrské armády, který se dostal do izraelského vzdušného prostoru (nad Golanské výšiny okupované Izraelem). Šlo o první podobný incident za čtyři roky.