Dohodli jsme se na obnovení klidu, tvrdí Hamas po pátečních střetech v Pásmu Gazy

Hamas se dohodl s Izraelem na obnovení klidu v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Radikální palestinské hnutí Hamas se dohodlo s Izraelem na obnovení klidu v Pásmu Gazy. Uvedl to podle agentury Reuters mluvčí hnutí, které Pásmo Gazy ovládá. Izraelští představitelé se zatím k jeho prohlášení nevyjádřili, ale armáda ráno ohlásila, že se obyvatelé oblastí sousedících s Pásmem Gazy mohou vrátit ke každodenní rutině. Při pátečním násilí na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem zemřeli čtyři Palestinci a jeden Izraelec.

„Díky Egyptu a OSN jsme dospěli k dohodě o návratu k původnímu klidu zbraní mezi (izraelskou) okupací a palestinskými skupinami,“ sdělil v noci mluvčí Hamasu Fauzí Barhúm. K okamžitému ukončení násilností v pátek vyzval blízkovýchodní zmocněnec OSN Nikolaj Mladenov.

Izraelská armáda v pátek dala obyvatelům obcí u hranice Pásma Gazy pokyn, aby se zdržovali v blízkosti krytů, tak aby k nim byli schopní doběhnout do 15 vteřin. V sobotu oznámila, že po zhodnocení situace dospěla k názoru, že se občané z komunit poblíž Gazy mohou vrátit k běžné činnosti. „Byl dohodnut návrat k období klidu,“ řekl mluvčí.

Mezi čtyřmi Palestinci, které během pátečních střetů zabily izraelské letecké a pozemní síly, byli tři členové hnutí Hamas a jeden civilista. Podle izraelské armády šlo o reakci na palbu odstřelovačů z Gazy. „Snažíme se být spravedliví a zodpovědní, ale vůdci Hamasu nás tlačí do situace, ve které nebudeme mít jinou možnost než se pustit do široké a bolestivé vojenské operace,“ uvedl izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman.

O život přišel také první Izraelec od začátku palestinských protestů u hraničního plotu mezi Gazou a Izraelem před několika měsíci.  Podle armády měl na sobě v době palby odstřelovače neprůstřelnou vestu. „Během incidentu střílela skupina teroristů na izraelské vojáky. Jeden izraelský voják byl vážně zraněn a později zraněním podlehl,“ uvedla armáda.

Události: Po pátečních střetech v Gaze Hamas ohlásil dohodnuté příměří (zdroj: ČT24)

Armáda páteční útoky zrekapitulovala v sobotu ráno s tím, že bylo zasaženo 68 pozic Hamasu včetně zbrojních dílen, vstupní šachty do tunelů a místa, kde radikálové shromažďovali bezpilotní stroje. Vojsko považuje páteční palbu odstřelovačů z Pásma Gazy za nejvážnější incident od války, kterou Izrael vedl proti Hamasu v roce 2014. Nejméně 120 lidí bylo při pátečním násilí zraněno.