Násilí v Gaze si vyžádalo pět mrtvých, včetně izraelského vojáka

Násilí na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem si vyžádalo životy čtyř Palestinců a jednoho Izraelce. Izraelské letecké a pozemní síly usmrtily čtyři Palestince, z toho tři členy palestinského hnutí Hamas, které v Gaze vládne, a jednoho civilistu. Podle izraelské armády šlo o reakci na palbu odstřelovačů z Gazy. O život přišel také první Izraelec od začátkupalestinských protestů u hraničního plotu mezi Gazou a Izraelem před několika měsíci.

Izraelský voják byl postřelen palestinskými ozbrojenci a později zranění podlehl, uvedla izraelská armáda. V reakci na nejnovější události blízkovýchodní zmocněnec OSN Nikolaj Mladenov vyzval k okamžitému ukončení násilností.

Izraelská armáda uvedla, že její nálety a palba z tanků zasáhly osm stanovišť Hamasu v Gaze. Předtím podle armády na izraelské vojáky u hranice odstřelovači z Gazy stříleli a další házeli výbušná zařízení. Později izraelská armáda svou operaci označila za „rozsáhlý útok na Hamas“ a v náletech pokračovala. Podle izraelského tisku premiér Benjamin Netanjahu svolal schůzi kabinetu a velení armády.

Tři mrtví Palestinci patřili k Hamasu, oznámilo ozbrojené křídlo hnutí; zabiti byli u Chán Júnisu a Rafáhu. Čtvrtou palestinskou obětí byl civilista, uvedli místní obyvatelé a záchranáři. Podle televize Al-Džazíra šlo o účastníka pátečního protiizraelského protestu.

Večer izraelská armáda oznámila, že si palba palestinských ozbrojenců u hranice s Izraelem na jihu Pásma Gazy vyžádala život izraelského vojáka. „Během incidentu střílela skupina teroristů na izraelské vojáky. Jeden izraelský voják byl vážně zraněn a později zraněním podlehl,“ uvedla armáda.

  • Voják je prvním zabitým Izraelcem od 30. března, kdy Palestinci v Gaze začali protestovat u hranice s Izraelem. Nejméně 120 lidí bylo při dnešním násilí zraněno, uvedla již dříve agentura Reuters.