Kvůli požárům se turistům uzavřela část Yosemitského parku. Tisíce hotelů ruší rezervace

Yosemitské údolí a některá další místa Yosemitského národního parku v USA se pro turisty uzavřela kvůli šířícímu se kouři z hořícího lesa poblíž rezervace. Kvůli zhoršené kvalitě vzduchu zůstanou některé oblíbené turistické cíle uzavřeny alespoň čtyři dny. Tisíce hotelů a kempů ruší rezervace.

Oheň poblíž Yosemitského národního parku už zachvátil bezmála 15 tisíc hektarů lesa. S plameny podle agentury Reuters bojuje více než 3300 lidí, 16 helikoptér a buldozery. Zatím se jim podařilo uhasit asi 25 procent požáru.

Podle amerických úřadů bezprostřední nebezpečí v Yosemitském parku nehrozí. Uzavření přístupu na některá místa je součástí preventivních opatření, která mají usnadnit práci hasičům a záchranářům.

Národní park ve svém prohlášení vyzval návštěvníky, aby omezili svou aktivitu v rezervaci na minimum.

V USA si lesní požáry letos vyžádaly životy už deseti hasičů. Oheň tam zničil porosty na 1,4 milionu hektarů, což je víc než průměrný roční údaj. V minulých deseti letech v průměru ohně v USA sežehly 1,2 milionu hektarů za rok.

Požáry se v Yosemitském národním parku začaly šířit v době, kdy oheň sužuje i některá místa v Evropě. Rozsáhlé plochy hořely ve Švédsku a ohnivý živel si vyžádal už na sedm desítek obětí v Řecku. A vlna veder trápí i lidi v Japonsku, kde kvůli horku zemřelo nejméně osmdesát lidí.