Japonsko sužuje rekordní horko: Vlna veder už si vyžádala nejméně 80 obětí

Japonsko zažívá vlnu extrémních veder. Teploty přesahující 40 stupňů Celsia si již vyžádaly nejméně 80 obětí. Další tisíce lidí pak musely být kvůli horku hospitalizovány. Místní meteorologické stanice označují horké počasí za přírodní katastrofu a úřady doporučují nevycházet ven.

Neobvyklé vedro trvá v ostrovní zemi poslední dva týdny. Ve městě Kumagaja nedaleko Tokia v pondělí meteorologové naměřili 41,1 stupně Celsia, což je nejvyšší celostátně naměřená teplota od roku 2013. Rekordy padaly i v centru hlavního města, kde se místní poprvé museli potýkat s teplotami přes 40 stupňů. Japonsko se přitom teprve nedávno vzpamatovalo ze silných dešťů a záplav, které postihly rozsáhlá území na západě státu.

Japonské úřady teď varují obyvatele před pobytem venku a radí zůstávat v klimatizovaných místnostech. Mnoho domácností ale klimatizací nedisponuje a zejména starší a nemocní občané mohou být v ohrožení. V prefektuře Ibaraki byla uprostřed pole nalezena 91letá žena, která později zemřela v nemocnici. Další dvě stařenky zemřely na následky přehřátí ve svých domovech ve městě Saitama. 

Neklimatizované prostory řeší i některé školy, především ty na venkově či v menších městech. Vláda proto uvažuje o instalaci větráků do veřejných škol a prodloužení letních prázdnin do doby, než se počasí normalizuje. „Je nutno zavést okamžitá opatření na ochranu života školou povinných dětí,“ okomentoval vládní kroky mluvčí Yoshihide Suga.

Olympijské hry v Tokiu se můžou kvůli vedru přesunout jinam

Přetrvávající horka mohou zasáhnout také do letních olympijských her, které má Japonsko hostit v roce 2020. Mezinárodní olympijský výbor už začal připravovat detailní opatření na ochranu sportovců, personálu i diváků. Rozvrh jednotlivých disciplín by měl být upraven s ohledem na počasí. Nejnáročnější závody, jako maraton, triatlon nebo plavání, tak budou končit nejpozději před polednem. 

Odborníci přesto varují před dopadem klimatických podmínek na zdraví atletů. Profesor Makoto Yokohari z univerzity v Tokiu označil těžkou fyzickou námahu v horku a vlhku za nepříznivou pro lidský organismus. Zejména pak odrazuje od „velmi nebezpečných“ běžeckých závodů.

Ve snaze snížit riziko začali pořadatelé sázet podél sportovišť stromy a montovat rozprašovače. Vyloučena ale není ani možnost, že by se olympiáda přesunula jinam, sdělil CNN prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.