Brit přiotrávený novičokem nabyl vědomí

Brit, který se před deseti dny se svou partnerkou přiotrávil nervově paralytickou látkou typu novičok v jihozápadní Anglii, nabyl vědomí. Oznámila to v úterý nemocnice v Salisbury, kde byl v kritickém stavu hospitalizován. Žena se ze svého stavu nevzpamatovala a zemřela v neděli.

„Konstatovali jsme mírné, ale významné zlepšení stavu Charlieho Rowleyho. Je v kritickém, ale stabilizovaném stavu a je nyní při vědomí,“ uvedla nemocnice ve svém prohlášení.

Vyšetřovatelé předpokládají, že pětačtyřicetiletý Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová se před necelými dvěma týdny dostali v Amesbury na jihu Anglie do kontaktu s nervovou látkou nešťastnou náhodou. Nyní se snaží zjistit, kde k ní přišli. Testy potvrdily, že na ni sahali rukama. Britská média uvedla, že jde o uživatele drog.

Spekuluje se, že dvojice z Amesbury mohla najít ampulku nebo injekční stříkačku se zbytky jedu, který byl použit v nedalekém Salisbury před čtyřmi měsíci při útoku na sedmašedesátiletého bývalého dvojího ruského agenta Skripala a jeho třiatřicetiletou dceru. Oba jen těsně unikli smrti a nyní přebývají na utajovaném místě. Také oni byli v péči lékařů v salisburské nemocnici.