Spojené státy vrátily migrantům 522 odebraných dětí

Americké úřady stále zadržují 2053 nezletilých, kteří byli odebráni svým rodičům v rámci imigrační politiky „nulové tolerance“ prezidenta Donalda Trumpa. K rodinám se dosud vrátilo 522 odebraných dětí a dalších šestnáct se má vrátit v nadcházejících 24 hodinách. Úřady předpokládají, že menší počet nezletilých odebraných z rodin z jiných důvodů než kvůli zásadě nulové tolerance zůstane oddělen. Patří sem případy, kde nelze potvrdit příbuzenský vztah.

Americké úřady od května zpřísnily postup vůči migrantům, kteří nelegálně vstoupí do USA. Na dospělé je uvalena vazba, jejich děti pak byly až dosud nuceně umísťovány do internátní péče, což vyvolalo v USA i v zahraničí tvrdou kritiku vlády. Ve středu proto Trump dekretem spornou praxi zastavil.

Prezident Trump nejprve s platností od května rozhodl o zpřísnění postihu nelegální migrace. Pokus o přechod hranic USA bez povolení je od té doby trestným činem a zadržené osoby jdou do vazby. A protože americké zákony zakazují posílat do věznic děti s jejich provinilými rodiči, byli potomci migrantů odděleně internováni v provizorních ubytovnách.

  • Podle aktivistů je USA jediným státem, který uplatňuje politiku rozdělování rodin u žadatelů o azyl. V Evropské unii je většina žadatelů o azyl držena v přijímacích střediscích, dokud je jejich žádost v procesu vyřizování. Podle Dublinského nařízení musí být lidé registrováni v první zemi, do níž vkročí. Pravidla se země od země liší, rodiny ale většinou zůstávají pohromadě.
  • Ani v Austrálii, která uplatňuje jednu z nejpřísnějších migračních politik, jež zahrnuje detenci žadatelů o azyl, kteří dorazí na lodi, ve vzdálených centrech, neuplatňují úřady politiku oddělování dětí od rodičů.
  • Zdroj: BBC

Rada Bílého domu pro vnitřní politiku v sobotu večer oznámila, že byl zahájen „dobře koordinovaný“ proces vedoucí ke znovusjednocení rodin. Právní zástupci rodičů odebraných dětí ale namítají, že přehledná opatření zavedena nebyla.

„Vláda Spojených států ví přesně, kde jsou děti zadržovány, a pracuje na jejich vrácení rodinám,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu. Dokument ale podle agentury Reuters zároveň zmiňoval, že děti budou vráceny rodinám za účelem deportace. Proces vedoucí k vyhoštění se může protáhnout i na několik měsíců a z prohlášení podle agentury nebylo jasné, zda budou děti navráceny v této lhůtě.

Záchytné centrum Port Isabel v Texasu bude podle rady pro vnitřní politiku sloužit jako „hlavní místo znovusjednocení rodin a centrum odsunu“ pro dospělé osoby zadržované Úřadem pro přistěhovalectví a výběr cel.

Mnoho rodičů hodlá v USA podle jejich právních zástupců požádat o azyl. Jak bude navrácení dětí rodinám v tomto případě fungovat, není jasné.

Právo na dvouminutový telefonát

Děti mají ve 24 hodinách od příjezdu do zařízení, které kontroluje Úřad pro zdraví a lidské služby, možnost mluvit s potvrzeným rodičem, příbuzným či opatrovníkem.

Právnička Sirine Shebayaová z advokátní kanceláře Muslim Advocates uvedla, že se spolu se dvěma právníky v Port Isabel v pátek a v sobotu setkala se 70 migranty z centrální Afriky, kteří byli všichni, až na jednoho, odloučeni od svých dětí. Několik dalších migrantů dostalo čísla, kam mají zavolat, aby se dozvěděli, kde se jejich děti nacházejí. Většinou to nikdo ale nezvedl, nebo jim bylo řečeno, že se jim někdo ozve, což jim je v záchytném centru k ničemu, uvedla právnička.

„Když jim děti zavolají, mají nárok na dvouminutový telefonát. Ty děti ale často nevědí, kde jsou,“ dodala s tím, že někteří nezletilí vědí, v jakém jsou státě, ale to je většinou vše.

Celkem bylo podle ministerstva vnitřní bezpečnosti v důsledku „nulové tolerance“ vůči ilegální migraci izolováno od poloviny dubna do konce května kolem dvou tisíc dětí. Zhruba stovce z nich ještě nebyly čtyři roky.

Bývalý šéf CIA Michael Hayden přirovnal rozdělování rodin k nacistickým koncentračním táborům. Kritika zněla i z řad republikánů a jejich podporovatelů.