Izraelská letadla udeřila na 25 cílů Hamasu v Gaze, reagovala na raketový útok

Zpravodaj ČT Szántó: Za stupňováním násilí je zřejmě skupina Islámský džihád (zdroj: ČT24)

Izraelské letouny v noci udeřily na 25 cílů v Pásmu Gazy v odvetě za ostřelování Izraele. Armáda uvedla, že šlo o reakci na předchozí útok na Izrael. Podle Izraele bylo z území ovládaného radikálním hnutím Hamas vypáleno přinejmenším třicet raket a minometných střel.

„V reakci na odpalování raket z Pásma Gazy proti Izraeli izraelské stíhačky do této chvíle zasáhly na 25 teroristických cílů Hamasu,“ uvedla armáda v komuniké.

Sedm raket odpálených z Gazy zneškodnil protiraketový systém nazývaný Železná kupole (Iron Dome), další tři se zřítily ještě v Pásmu Gazy. O žádných obětech tohoto ostřelování se komuniké nezmínilo.

Při izraelských náletech byli dva příslušníci Hamasu lehce zraněni, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědky z řad místních obyvatel.

S nejvyšší pravděpodobností za touto eskalací násilí nestojí přímo Hamas, ale spíše Islámský džihád, což je menší extremistická organizace napojená přímo na Írán.
Jakub Szántó

Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Jakuba Szántóa může eskalace souviset také s napětím mezi Izraelem a Íránem, které se odehrává na území Sýrie. „Možná to souvisí také s poslední vlnou zápalných útoků pomocí malých dětských draků a dalších zařízení, která dopravují z Gazy menší zápalné nálože, které už stačily zničit několik tisíc hektarů zemědělské půdy a také volné přírody,“ dodal zpravodaj ČT.

Napětí eskaluje od konce března

Nová konfrontace zapadá do stoupajícího napětí okolo Pásma Gazy. Izraelští vojáci od konce března, kdy začaly protesty u hranice mezi Gazou a Izraelem, zabili přes 120 Palestinců a zranili tisíce dalších.

Hamas v Gaze vládne a Izrael i USA jej viní, že vyvolává protiizraelské nepokoje a zneužívá civilistů pro vlastní snahu o narušení hranice. Hamas vedl s Izraelem už tři války.

Palestinci tvrdí, že protesty jsou vyvrcholením hněvu lidí, kteří požadují právo vrátit se do svých domovů, ze kterých jejich rodiny uprchly nebo byly vyhnány po založení Izraele před 70 lety.

Podle Izraele demonstrace organizuje islamistické hnutí Hamas, které popírá právo Izraele na existenci a které úmyslně provokuje násilí. To Hamas popírá. V Pásmu Gazy žijí zhruba dva miliony lidí, převážně potomků uprchlíků z dnešního Izraele. Pásmu vládne Hamas již více než deset let.