Erdogan zkritizoval Rakousko kvůli uzavírání mešit. Varoval před křížáckými válkami a chce odplatu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostře kritizoval rozhodnutí vlády rakouského kancléře Sebastiana Kurze uzavřít sedm mešit a vyhostit ze země čtyřicet imámů. Turecký prezident zároveň varoval před odvetou. Podobné kroky podle Erdogana přibližují svět k nové válce mezi křižáky a muslimy. Píše o tom turecký zpravodajský web Hurriyet Daily News.

Vídeň se rozhodla uzavřít mešity a vykázat duchovní kvůli šíření radikálních názorů a financování ze zahraničí. Kurz se tak pustil do boje proti „politickému islámu a radikalizaci“, které podle něj do Rakouska nepatří. Erdogan teď v reakci varoval před „křižáckou válkou“.

„Obávám se, že opatření, která přijal rakouský kancléř, vedou svět do války mezi křížem a půlměsícem,“ prohlásil Erdogan s odkazem na křesťanství a islám. „Znamená to, že podnikneme také nějaké kroky,“ upozornil turecký prezident. 

Rakousko už dříve kritizoval i turecký předseda vlády Binali Yıldırım. „Je to špatně. Neodpovídá to ani všeobecným právním předpisům, ani hodnotám EU, ani právům přistěhovalců,“ řekl v pátek turecký premiér.

Turecké ministerstvo zahraničí vydalo ostré prohlášení. „Odsuzujeme rakouské politiky, zejména kancléře Kurze, kteří se snaží získat politické body z tohoto alarmujícího vývoje,“ uvedla diplomacie. Rakouský premiér by se podle ní měl soustředit spíš na boj proti rasismu, xenofobii a vzestupu krajní pravice.

Podle odhadů rakouského ministerstva vnitra žije v Rakousku, které má zhruba 8,7 milionu obyvatel, přibližně 700 tisíc muslimů. Převážná většina má kořeny v Turecku. V zemi je více než 400 muslimských modliteben a mešit.

 Ankara se před kontroverzním referendem o posílení pravomocí tureckého prezidenta dostala do roztržky s celou řadou evropských zemí, které nechtěly tureckým politikům dovolit agitovat na jejich půdě. Erdogan to tehdy označil za „nacistické praktiky“.