Svět netrpělivě čeká na den „D“. Kim Čong-un s Trumpem už jsou v Singapuru

Trump s Kimem už jsou v Singapuru, bezpečnostní opatření nemají obdoby (zdroj: ČT24)

Vůdce KLDR Kim Čong-un i americký prezident Donald Trump už dorazili do Singapuru, kde je čeká historická schůzka. Ústředním tématem rozhovorů bude ukončení severokorejského jaderného zbrojního programu. Události spojené se summitem budou sledovat tři tisíce novinářů. Jednání by mělo začít v úterý ve tři hodiny ráno našeho času.

Kimův přílet doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Severokorejský diktátor nakonec přiletěl boeingem 747 společnosti Air China, ne vlastním starším sovětským letounem Iljušin, jak bývá zvykem. Většinu trasy letěl nad čínskou pevninou. Peking kvůli tomu uzavřel letecké koridory a k ochraně mu poskytl stíhačky.

Policie v okolí singapurského letiště uzavřela silnice zhruba hodinu před Kimovým příletem. Z letiště ho odvezl luxusní mercedes maybach. Vůdce KLDR a jeho delegace budou ubytováni v hotelu St Regis, kolem nějž byly od rána patrné přípravy a přísná bezpečnostní opatření. Kromě vlastních bodyguardů Kima střeží elitní jednotka Gurkhů, nepálských bojovníků vyčleněných pro nejvýznamnější úkoly.

Největší hvězdou je dnes v Singapuru Kim Čong-un. Severokorejci vyslali z Pchjongjangu v podstatě ve stejnou chvíli tři letouny, jeden z nich nákladní, o němž se vědělo, že přiveze potraviny a limuzíny. Dále odletěl čínský letoun společnosti Air China a zároveň i Kimův osobní sovětský letoun. Do poslední chvíle tak nebylo jasné, kterým letadlem přiletí. Potvrzují se tak informace, že se obává atentátu.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Vůdce KLDR už jednal se singapurským premiérem Lee Hsien Loongem – údajně v přátelské atmosféře. „Celý svět sleduje historický summit mezi KLDR a USA a děkuje vám za vaši upřímnou snahu… My jsme připraveni dokončit přípravy na tuto historickou vrcholnou schůzku a já vám děkuji,“ prohlásil Kim.

„Děkuji za to, že jste přijel do Singapuru, a také za to, že jste požádali, aby se summit v Singapuru konal,“ reagoval Lee. Dodal, že Singapur sleduje situaci na Korejském poloostrově dlouhodobě. „Sledovali jsme ty boje, oběti a pokrok národa,“ řekl Lee.

Šance, která se podle Trumpa nebude opakovat

Trumpův letoun přistál na singapurské letecké základně Paya Lebar po dlouhém letu ze summitu skupiny G7, kterého se americký prezident zúčastnil v Kanadě. Na palubě Air Force One byli s Trumpem ministr zahraničí Mike Pompeo, bezpečnostní poradce John Bolton, personální šéf Bílého domu John Kelly a mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová, uvedla agentura Reuters.

Z letiště odvezl prezidenta tradičně Cadillac one. Šéf Bílého domu působil před odletem optimisticky. „Jsem přesvědčen a cítím to, že Kim Čong-un chce udělat něco skvělého pro své lidi a nyní má tu možnost – a ta se nebude opakovat. Nikdy nebude mít znovu takovou příležitost,“ upozornil Trump.

Trumpův přílet do Singapuru (zdroj: ČT24)

Hlava Spojených států a vůdce KLDR se sejdou vůbec poprvé v historii. Předpokládá se, že hlavním tématem bude ukončení severokorejského jaderného programu. Oba vrcholní představitelé by mohli jednat také o podpisu mírové dohody, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z let 1950–53.

Singapur nalije do summitu 20 milionů dolarů

Rozhovory proběhnou v luxusním hotelu Capella na singapurském ostrově Sentosa. Každý bude bydlet v jiném hotelu a za vůdce KLDR zaplatí účet Singapur. Uspořádání summitu bude stát Singapur 20 milionů singapurských dolarů (326 milionů korun).

„Když nás obě strany požádaly, abychom schůzku uspořádali, nemohli jsme říci ne. Jsme toho schopni, investovali jsme do toho a umíme odvést dobrou práci,“ prohlásil singapurský premiér. Potřebné výdaje považuje za „příspěvek Singapuru k mezinárodnímu úsilí, jež je v zájmu všech“.

Přípravy sleduje celý svět. Papež František vyjádřil naději, že úterní jednání přispějí k „budoucímu míru pro Korejský poloostrov a pro celý svět“. Vyzval věřící shromážděné u baziliky svatého Petra, aby se s ním modlili za ochranu Panny Marie pro singapurské rozhovory.

„Znovu chci věnovat korejskému národu úvahu o přátelství a modlitbu, aby rozhovory, naplánované na budoucí dny v Singapuru, přispěly k rozvoji cesty, jež zaručí mírovou budoucnost Korejskému poloostrovu a celému světu,“ uvedl papež v poselství.

  • Singapurský ostrov býval hnízdem pirátů, proto dostal přezdívku „ostrov mrtvých“. Dnes je to luxusní letovisko s nejdražšími hotely v Singapuru. V malajštině jméno znamená „klid a mír“, i proto je Sentosa ideálním místem pro nejkontroverznější summit od konce studené války.

Dva novináři byli po incidentu deportováni

Policie na Sentose a v jejím okolí zvyšuje bezpečnostní opatření – zakázala trumpety, transparenty a drony. Silnice a příjezdové cesty v okolí lemují zátarasy. „Hlídky jsou vidět všude, na vodě, v ulicích, nad městem přelétávají stíhačky. Na běžném chodu města to ale není nijak vidět,“ podotkla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Ze Singapuru byli také deportováni dva jihokorejští novináři, kteří vnikli na pozemek rezidence severokorejského velvyslance. Policie požádala všechny cizince, aby dodržovali místní zákony a zkontrolovali si víza a pasy, jinak jim hrozí repatriace. Novináři, kteří přestoupí singapurský zákon, nedostanou akreditaci pro nadcházející summit.