Trump vytváří na Blízkém východě chaos, opřel se Putin do USA kvůli jaderné dohodě

Vladimir Putin kritizoval Spojené státy za odstoupení od dohody o íránském jaderném programu. Podle šéfa Kremlu tento krok destabilizuje celý region. Ruský prezident to řekl na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v čínském městě Čching-tao. Akce se jako pozorovatel účastní také íránský prezident Hasan Rouhání. Ten považuje krok amerického prezidenta Donalda Trumpa za nelegální.

Putin zdůraznil, že členské státy skupiny jsou americkým odstoupením od dohody znepokojeny. Rozhodnutí Washingtonu „může destabilizovat situaci“ v regionu, řekl šéf Kremlu. Dodal, že Rusko jako jeden ze signatářů dohody s Íránem hodlá své povinnosti vyplývající z dokumentu nadále plnit.

Moskva s Teheránem jsou v tomto názoru zajedno. „Izrael a Saúdská Arábie jsou zdrojem regionálního chaosu. Trojúhelník Saúdská Arábie, Izrael a USA chce z této oblasti učinit chaotickou scénu… Bezpečnost bude ohrožena, jestliže budou dále tlačit Teherán do kouta,“ řekl nedávno předseda íránského parlamentu Alí Larídžání.

Dohoda o íránském jaderném programu, která byla podepsána v roce 2015, umožnila zmírnit protiíránské sankce výměnou za zpomalení íránského jaderného programu. Trump ale v květnu ohlásil, že USA od dohody odstupují a obnoví protiíránské sankce. Ostatní signatáři – Rusko, Francie, Británie, Německo, Čína a EU – hodlají ujednání udržet při životě.

Írán požaduje od zbylých signatářů záruku, že bude moci prodávat svou ropu v rozsahu jako dosud, že bude moci provádět finanční transakce v evropských bankách a že dohoda nebude rozšířena o další témata, jako jsou balistické rakety a regionální vliv Íránu. Některé evropské státy by rády poslední dva body do dohody začlenily.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.