Kauza Čapí hnízdo: Jsme nezávislí, odmítl šéf OLAFu Babišovo nařčení, ten trvá na svém

Babiš se pře o nezávislost úřadu OLAF (zdroj: ČT24)

Úřadující šéf Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) Nicholas Ilett se důrazně ohradil proti tvrzení českého premiéra v demisi Andreje Babiše, který v lednu v souvislosti s kauzou Čapího hnízda uvedl, že OLAF není nezávislý a věc je zpolitizovaná jak v České republice, tak v Bruselu. Za dvě desetiletí své existence úřad podle Iletta prokázal praktickým způsobem svého fungování, že nezávislý je a svou nezávislost si brání. Babiš v reakci na Ilettovo vyjádření řekl, že na svém výroku o nezávislosti OLAFu trvá.

„Jen velmi zřídka o tom teď někdo pochybuje. Zásadně trvám na tom, aby naše nezávislost nebyla zpochybňována. Nebyli jsme vystaveni vnějšímu vlivu ani v tomto vyšetřování, ani v žádném jiném,“ řekl Ilett na tiskové konferenci k výroční zprávě OLAFu za uplynulý rok.

Babiš je kvůli možnému dotačnímu podvodu trestně stíhán, záležitost ale pokládá za „vylhanou politickou kauzu“ a své tvrzení zopakoval i v den, kdy bude podruhé jmenován premiérem.

„Na svém vyjádření trvám a nemám na tom co měnit. OLAF měl v minulosti své korupční aféry,“ uvedl Babiš. Dodal, že se prokázalo, že činnost úřadu byla zpolitizovaná.

Ilettův úřad koncem loňského roku uzavřel vyšetřování Čapího hnízda s tím, že existuje podezření na dotační podvod. České ministerstvo financí pak na konci ledna oznámilo, že farma, která jako malý podnik původně získala padesátimilionovou dotaci, byla vyjmuta z evropského financování.

Šéf OLAFu připomněl, že Babiše jako soukromou osobu jeho úřad nikdy nevyšetřoval. „Řešili jsme dotace související s určitou firmou,“ uvedl. Dotčené společnosti podle Iletta mají právo se v případě pochybností obrátit na soudy jak v České republice, tak i na unijní soud v Lucembursku. „Pokud skutečně mají důvod, ať to udělají. Uvidíme, jak soud rozhodne,“ řekl.

Šéf úřadu OLAF Ilett: Žádný politický tlak ze strany Evropské komise nebyl (zdroj: ČT24)

Ilett: Někde není zřejmé, že úředník může být nezávislý

Brit Ilett, který vede OLAF od loňského října, také upozornil, že v některých „administrativních kulturách“ – včetně jeho vlastní země – je už po několik stovek let běžně uznáváno, že instituce může fungovat, aniž by podléhala vnějším vlivům. „V jiných zemích ale není tak zřejmé, že by vysoký úředník mohl svou činnost vykonávat nezávisle,“ podotkl. 

OLAF objevil miliardový daňový únik v dovozu textilu

Úřad v roce 2017 uzavřel 197 případů, dva z nich se týkaly Česka. Dalších 215 případů napříč EU začal vyšetřovat.

Kvůli velkému daňovému podvodu souvisejícímu s dovozem čínského textilu zejména do Británie, je suma, kterou by měly úřady na základě vyšetřování vymáhat zpět, rekordní. Jde o více než tři miliardy eur, tedy téměř 77 miliard korun.

Pokud by byla textilní kauza odečtena, budou doporučení úřadu OLAF odpovídat dlouhodobému trendu, kdy bylo vydáno 309 doporučení na zpětné získání prostředků v celkové výši několika stovek milionů eur, upozornil ředitel úřadu Ilett.

OLAF na základě 1111 předběžných analýz loni otevřel 215 nových vyšetřování. V České republice loni vyšetřoval čtyři kauzy a dvě uzavřel. Jednou je případ Čapího hnízda, druhou zneužití peněz z Evropského zemědělského záručního fondu, kde OLAF doporučil získat zpět dotaci 5,5 milionu eur (téměř 141 milionů Kč) a státnímu zastupitelství zahájit trestní řízení. 

V rozhovoru pro zpravodaje ČT v Bruselu Illet odmítl, že by byl na něho nebo na jeho předchůdce Giovanniho Kesslera vyvíjen politický tlak. „Mohu kategoricky prohlásit, že po celou dobu, kdy působím v OLAFu, za předchozích dvou generálních ředitelů i za mého působení v roli generálního ředitele jsem nebyl vystaven politickému tlaku z Evropské komise, která je mým nadřízeným orgánem“. 

Řekl také, že nebyl pod žádným časovým tlakem. „Jediným způsobem, jak tuto práci dělat správně, je postupovat na základě našeho vlastního časového plánu a nebrat ohled na jakékoli vnější politické souvislosti.“ Dodal, že právě o to se staral. 

Připomněl rovněž, že to, co jeho úřad předkládá, není konečná. Jeho zprávy míří podle okolností k národním či evropským úřadům a jsou-li nějaké nesrovnalosti, skončí věc u soudů, ať už na národní či evropské úrovni, které rozhodnou. Zdůraznil, že je velmi hrdý na práci svých vyšetřovatelů. Podle něho ukázali své profesionální schopnosti, morálku a někdy i odvahu. 

Spolupráce s českou stranou, s českou policií, byla podle jeho poznatků dobrá.