Vše jako v den vraždy. Slovenští policisté zkusili zrekonstruovat smrt Kuciaka a jeho partnerky

Události ČT: Nový šéf policie a vyšetřovací pokus na místě Kuciakovy vraždy (zdroj: ČT24)

Slovenští policisté provedli vyšetřovací pokus, při kterém rekonstruovali vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Vrátili se proto do domu ve Velké Mači, kde byli oba mladí lidé v druhé polovině února zastřeleni. Informoval o tom web Topky.sk. Ministryně vnitra ve středu také jmenovala nového policejního prezidenta, kterým se stal dosavadní šéf inspekce ministerstva vnitra Milan Lučanský.

Vyšetřovací pokus začal v pondělí kolem 18. hodiny a trval do pozdních večerních hodin. Vyšetřovatelé se snažili zjistit možný pohyb pachatele, ale i to, zda se v domě schovával, nebo tam vnikl až poté, kdy už byli uvnitř i novinář a jeho partnerka.

„V trestní věci se provádějí úkony, které nebudeme specifikovat ani se k nim podrobněji vyjadřovat,“ uvedla mluvčí Úřadu speciální prokuratury (USP), který zločin vyšetřuje, Jana Tökölyová. Na místě byli kromě policistů i hasiči.

Pokus, který je organizačně i finančně náročný, se nedělá při každém objasňování vraždy, ale jen pokud si to vyžaduje vyšetřování, přiblížil podle slovenských médií docent trestního práva a vysokoškolský pedagog Peter Kováč. Na místě se ověřují okolnosti trestného činu, možný pohyb pachatele či se prověřují informace z výpovědí.

Advokát: Policie chybovala

Vyšetřovacímu pokusu byli přítomni i právníci obou rodin, otec Kuciaka Jozef a matka Kušnírové Zlatica. Po domě se podle ní mohli volně pohybovat a vše bylo tak jako v den, kdy našli těla zavražděných. Vyšetřovatelé nedávno rodinám dovolili nahlédnout i do spisu, do kterého neměli dlouho přístup ani advokáti rodin.

Právník a bývalý ministr vnitra i spravedlnosti Daniel Lipšic, který zastupuje rodinu Kuciakových, po zhlédnutí spisu řekl, že policie při prvotních úkonech udělala mnoho chyb. „S tím se už nedá nic dělat, teď už vůbec ne,“ řekl Lipšic.

„Nebyly tam zajištěny stopy, které se zajistit měly, a je možné, že byly nezvratně zničeny,“ komentoval už dříve advokát první ohledání místa činu. Některé důkazy k případu vyšetřovatelé podle něj zjistili až z fotografií.

Speciální prokuratura tehdy v reakci uvedla, že v rámci dozoru nad vyšetřováním případu prokurátor zjistil některé nedostatky při postupu vyšetřovatele, který na místě vraždy vykonával prvotní úkony, zejména ohledání místa činu. Zmíněný vyšetřovatel už na případu nepracuje.

„Byl to vyšetřovací pokus, který měl zmapovat nejpravděpodobnější verzi toho, co se mělo dít v domě v době spáchání činu,“ řekl Lipšic k pondělnímu pokusu. „Byli přítomni i soudní znalci z odvětví balistiky, soudního lékařství a chemie, aby se mohlo vyšetřit, zda nejpravděpodobnější verze sedí. A ta sedí,“ dodal advokát.

Pokus potvrdil, že jako první vrah zastřelil Kušnírovou, až pak Kuciaka. Podařilo se ověřit také to, z jakého úhlu střílel, že nejspíš použil zbraň s tlumičem a že se víc než hodinu skrýval ve dvoře, kde čekal než se dvojice vrátí domů.

Policii povede Lučanský

Případ vraždy Kuciaka a jeho partnerky vedl k politické krizi, která vyústila k pádu vlády a konci policejního prezidenta. Ministryně vnitra Denisa Saková jmenovala ve středu jeho nástupce, kterým se stal dosavadní šéf inspekce ministerstva vnitra Milan Lučanský.

Lučanský, který je u policie od roku 1990, povede sbor jen dočasně. V jeho čele bude do té doby, než bude schválen nový zákon o způsobu jmenování policejního prezidenta. Kdy se tak stane, ale není jasné. Podle platného zákona policejního prezidenta jmenuje ministr vnitra.

Opozice dříve v tomto roce nařkla Lučanského z toho, že se podezřelým způsobem dostal k nemovitosti ve Spojených státech a že se podílel na vydírání podnikatelů na Slovensku. Lučanský kritiku odmítl, zastala se ho i Saková, podle které Lučanský získal prověrku na stupeň přísně tajné a také obstál při výpovědi na detektoru lži.

Denník N upozornil, že nový policejní šéf figuroval v minulosti ve více kauzách, například v případu útěku mafiána Karola Mella ze Slovenska na Belize. Podle deníku také Lučanskému moc nedůvěřují běžní policisté, podle kterých má blízko k bývalému ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi. Tvrdí to také nevládní organizace včetně organizátorů dřívějších velkých protivládních demonstrací.

Policisté naopak podle Denníku N chválí výběr nové policejní viceprezidentky Jany Maškárové z Národní protizločinecké jednotky. Druhým viceprezidentem se stal Róbert Bozalka, dosavadní zástupce krajského ředitele v Trnavě.

Tisková konference slovenské ministryně vnitra o změnách v policii (zdroj: ČT24)