Ivanka Trumpová s podnikáním skončila, kroky americké vlády ale její firmě prospívají

Horizont ČT24: Zájmy Trumpových v Číně (zdroj: ČT24)

Obchodní aktivity Donalda Trumpa a zejména jeho dcery a poradkyně v jedné osobě vzbuzují podezření, alespoň podle organizace Občané za etiku a zodpovědnost ve Washingtonu. Ta upozorňuje, že oficiální vyjednávání o americké regulaci čínských firem může souviset s podnikáním Ivanky Trumpové v Číně.

Dcera nejmocnějšího muže Ameriky Ivanka se měla vzdát svého podnikání v módě před nástupem do pozice poradkyně v Bílém domě. „Cítila jsem, že v blízkosti mého otce a Bílého domu – zvlášť s významným postavením mého muže v administrativě – už nechci zároveň podnikat,“ oznámila.

Firmu předala do rodinného fondu, přesto zůstala pod drobnohledem a objevily se pochyby.

Mírnější trest pro čínský gigant po získání ochranných známek

Čínský telekomunikační gigant ZTE
Zdroj: Reuters

V dubnu obvinila americká vláda čínskou telekomunikační společnost ZTE, že porušila sankce vůči Severní Koreji a Íránu. Trestem mělo být odstřižení od amerických dodavatelů na sedm let. V té době ale Ivančina bývalá firma čekala na vydání pěti ochranných známek v Číně. Ani ne týden poté, co je získala, změnil Donald Trump na ZTE nečekaně názor.

„Kdybychom je zavřeli, poškodili bychom spoustu amerických společností. Takže navrhuji velmi vysokou pokutu. Přes jednu miliardu dolarů. Možná 1,3 miliardy,“ prohlásil Trump.

Kromě pokuty má telekomunikační gigant ZTE změnit management, správní radu a bude se muset podrobit bezpečnostním opatřením.

Kritici ale tvrdí, že ani to nestačí a zájmy amerických podnikatelů nevyváží možnou hrozbu. „Jsme hluboce přesvědčeni, že společnosti, které jsou zavázané cizím vládám, které nesdílejí naše hodnoty, nejsou společnostmi, kterým bychom měli poskytnout silnou pozici v naší telekomunikační síti. To jim umožní, aby škodlivě upravovaly nebo kradly informace a prováděly skrytou špionáž,“ domnívá se ředitel FBI Christopher Wray.

Peking stále čeká na Trumpovo rozhodnutí

Obchodní vztahy mezi Washingtonem a Čínou jsou navíc v poslední době napjaté. Prezident Trump oznámil zavedení cel na čínskou ocel a hliník, kompletní seznam cel má zveřejnit v červnu.

Peking na oplátku pohrozil zpoplatněním dovozu americké sóji a vepřového. Odstřižení výrobce mobilních telefonů ZTE od amerických čipů by mohlo znamenat prakticky likvidaci jedné z největších firem v oboru a rychlou eskalaci napětí hrozící až obchodní válkou.

Společnost Ivanka Trump Marks LLC může nyní v Číně prodávat širokou škálu výrobků, od dětských přikrývek až po rakve. Kromě jiného jde o parfémy, zrcadla, nábytek, knihy nebo čokoládu.