Čína si nepřeje obchodní válku s USA, bude ale bránit své zájmy

Čína si nepřeje obchodní válku se Spojenými státy, uvedl mluvčí Všečínského shromáždění lidových zástupců Čang Jie-suej před výročním plenárním zasedáním, které začíná v pondělí. Ihned však dodal, že Peking přijme relevantní opatření v případě poškození čínských zájmů, napsala agentura AFP.

Čangovo vyjádření reaguje na čtvrteční prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který plánuje příští týden formálně oznámit zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz ocele a deseti procent na dovoz hliníku. Chce tak ochránit pracovní místa v USA.

„Čína nechce obchodní válku se Spojenými státy, ale pokud Spojené státy učiní opatření, která poškozují čínské zájmy, Čína nezůstane se založenýma rukama,“ citovala AFP mluvčího shromáždění.

„Nenechte se zmást: obchodní válka mezi Čínou a USA je konečně tady,“ napsal v této souvislosti hongkongský deník South China Morning Post. Prezident Trump v pátek uvedl na Twitteru, že pokud stát na obchodech tratí „mnoho miliard dolarů“ (což je podle něj případ USA), pak jsou obchodní války „dobré a lehce se vyhrávají“.

Komentoval tak reakce, které se ve světě vzedmuly kvůli chystanému uvalení cel na dovoz hliníku a oceli do USA. Odvetná opatření zvažují Evropská unie, Kanada, Brazílie, Mexiko a Čína.

Dovoz ocele do USA
Zdroj: ČT24

Evropa chystá odvetu

Evropská komise by mohla již ve středu zavést odvetná opatření, podle svého mluvčího se na ně již dlouho připravuje, napsala agentura DPA. Konkrétní položky, které by zatížila clem, Komise neuvedla.

„Uvalíme cla na (motorky) Harley-Davidson, na (americkou whiskey) bourbon, na džíny Levi´s,“ řekl německé televizi předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Evropská unie zvažuje zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz průmyslové i zemědělské produkce z USA v hodnotě kolem 3,5 miliardy dolarů (přes 72 miliardy korun) v případě, že Trump provede svůj plán a uvalí cla na dovoz oceli a hliníku. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z EU. Seznam mají dostat členské státy ke schválení příští týden. „Vyrovnání“ by se mělo uskutečnit do tří měsíců.

Oficiálním důvodem USA pro zavedení cel je národní bezpečnost, podle EU jde spíš o to, že potřeba zbrojařského sektoru představuje jen tři procenta americké produkce a zamýšlená opatření mají chránit domácí výrobce a jsou čirým ochranářstvím.

Komise chce také zajistit, aby americká cla neměla za následek zahlcení evropského trhu čínskou ocelí dodávanou za dumpingové ceny. Pokud by se její dovoz zvýšil, zavede Evropská unie ochranná opatření.

Jako s dalším pilířem počítá Evropská unie s jednáním s ostatními zahraničními partnery. Chce s nimi dohodnout strategii, která by pomohla spor řešit na poli Světové obchodní organizace (WTO).