Společnostem Ivanky Trumpové se nebývale daří v Číně. Od večeře se Si Ťin-pchingem

Firmám Ivanky Trumpové se daří v Číně. Od večeře se Si Ťin-pchingem (zdroj: ČT24)

Dcera a poradkyně amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka se opět ocitla v centru pozornosti kvůli zprávám, že její soukromé společnosti mohou mít snazší přístup na chráněné čínské trhy. Úřady v Pekingu měly být vstřícnější po jejím nedávném setkání s čínským prezidentem.

Čínské úřady měly aktuálně zaregistrovat nejméně dvě nové ochranné známky z portfolia Ivanka. To dceři amerického prezidenta umožní prodej šperků nebo batohů ve druhé největší světové ekonomice.

Ivanka měla už předtím v Číně předběžně potvrzeno šestnáct značek. Většina prošla schválením už před Velikonocemi, tedy v den, kdy Ivanka a její manžel Jared Kushner večeřeli na Floridě s čínským prezidentem.

Pravdou ovšem je, že s čínskými producenty spolupracovala už před volbami. „Ivanka je velmi dobrý zákazník, ale samozřejmě jsem si nikdy nedovedl představit, že se její otec stane prezidentem,“ konstatoval šéf Chua-ťien Group Čang Chua-žung.

Samotný Donald Trump a jeho společnosti mají předběžné schválení u pětatřiceti obchodních značek. „Jakýkoli růst se děje s extrémní opatrností,“ tvrdí Ivanka. Její společnost odmítla tyto informace komentovat, jisté ale je, že v Číně má problémy řada nejen amerických společností, včetně největších korporací.

O jakoukoli zahraniční ochrannou známku mohou požádat také sami Číňané a čínské soudy se často staví na jejich stranu. Obavy, že by vysoká politika hrála ve prospěch soukromého byznysu, ale Trumpovi odmítají.

„Nemyslím, že to s tím souvisí. Tohle je mnohem důležitější a vážné. Takže to je ta podstata,“ podotkla Ivanka. „Myslím, že Ivanka se snaží říct: Koho to zajímá? Koho to zajímá? Tohle je první liga. Taková je naše země,“ zdůraznil šéf Bílého domu.

Ivanka je ale oficiálním, i když neplaceným členem prezidentova týmu, tudíž se i na ni vztahují normy o případném konfliktu zájmů.

  • Pokud chtějí firmy obchodovat v Číně, kromě různých registračních procesů se doporučuje registrace ochranné známky. Ochrannými známkami se v Číně zabývá speciální úřad a náležitosti definuje příslušný zákon. Registrovanou ochrannou známkou se pak v Číně rozumí ta, která byla schválena čínským úřadem.
  • V Číně platí pravidlo, že kdo první registruje, ten má ochrannou známku. V případě více zájemců o ochrannou známku pro stejně znějící značku, má přednost ten, kdo si zažádal první.
  • Podle webu Global Sources je tento postup doporučený hlavně pro malé a střední podniky, jejichž značka je známá hlavně na domácím trhu. Značky, které jsou hodnoceny jako „známé“, mají zvláštní přístup.