Polsko žádá trvalou přítomnost amerických vojáků. Nabízí za to dvě miliardy dolarů

Události ČT: Polsko žádá trvalou přítomnost amerických vojáků (zdroj: ČT24)

Polsko nabídlo dvě miliardy dolarů (v přepočtu asi 44 miliard korun) jako příspěvek k trvalému rozmístění amerických vojáků z tankové divize na svém území. Uvedl to server Onet.pl s odvoláním na dokumenty z polského ministerstva obrany, které vypracovali spolupracovníci předchozího ministra obrany Antoniho Macierewicze. Kritici tvrdí, že zveřejnění informací oslabí polskou vyjednávací pozici. Kreml polský záměr zkritizoval a varoval před případnými protiopatřeními.

„Polsko se zavázalo přispět částkou 1,5 až dvě miliardy dolarů na pokrytí nákladů a usnadnění pobytu jedné americké tankové jednotky či odpovídajících sil v Polsku,“ citoval server Onet.pl z dokumentu.

Prostředky by se daly použít na stavbu a opravy infrastruktury, která by sloužila jak americkým vojákům, tak místním obcím. Ty by k tomuto účelu mohly použít i prostředky z Evropské unie, spekuluje se v Polsku.

Dokument podle Onet.pl obsahuje i mapy s citlivými údaji o rozmístění budoucích základen, jakož i škol či nemocnic. Podle ministerstva byl již rozeslán americké vládě, Kongresu a předním analytickým střediskům, například Atlantic Council.

Historické zkušenosti, které Poláci mají z minulosti, jsou zcela evidentní.
Jiří Šedivý
bývalý náčelník Generálního štábu AČR

Diplomatická bezradnost, zlobí se opozice

Zveřejnění polského vyjednávacího postoje podle serveru vyvolalo kritiku, materiál nebyl konzultován ani s ministerstvem zahraničí, ani s prezidentskou kanceláří. „Je to vážná chyba, navíc učiněná těsně před důležitým rozhodováním o trvalé přítomnosti amerických jednotek v Polsku,“ cituje server nejmenovaného úředníka.

„Je to výraz bezradnosti nynějších šéfů ministerstva obrany. Tento typ diplomacie a zveřejňování informací, které by neměly být veřejné, zeslabuje vyjednávací stanovisko naší země,“ prohlásil opoziční poslanec Tomasz Siemoniak, který býval i ministrem obrany.

Připustil, že i dříve Poláci v jednáních s Američany ujišťovali o připravenosti nést část nákladů spjatých s pobytem spojeneckých vojsk, ale vyjednávalo se na vládní úrovni a detaily znala jen hrstka lidí.

„Neplatí se vojákům, ale stavějí se základny, kasárna. Přítomnost amerických vojáků zvyšuje naši bezpečnost, a proto bychom měli nést s tím související náklady. Zveřejněný dokument ale vytváří špatný dojem, že si Polsko chce americkou přítomnost koupit,“ vysvětlil.

Protiváha k Rusku

Američtí vojáci by podle Varšavy měli být protiváhou k rostoucímu ohrožení ze strany Ruska. O jejich trvalou přítomnost usiluje Varšava už dlouho. Až dosud ale žádné podrobnosti z jednání neunikly na veřejnost. V Polsku a Pobaltí již působí vojáci z USA a dalších zemí NATO, tyto jednotky vyslané k posílení východního křídla NATO však nejsou rozmístěny nastálo, nýbrž se střídají na základě rotace.

Komentátor a publicista Tomáš Klvaňa k možné americké základně v Polsku (zdroj: ČT24)