Austrálie s Nizozemskem oficiálně obvinily Rusko z odpovědnosti za tragédii MH17

Události ČT: Obvinění Ruska z tragédie letu MH17 (zdroj: ČT24)

Austrálie a Nizozemsko formálně obvinily Rusko z částečné odpovědnosti za sestřelení civilního letu MH17 nad východem Ukrajiny v roce 2014. Zahynulo tehdy všech 298 lidí na palubě. Mezinárodní vyšetřovatelé už ve čtvrtek zveřejnili svůj závěr: raketa patřila ruské brigádě. Nizozemsko chce teď spolu s Austrálií podniknout vůči Moskvě právní kroky. Rusko vinu opakovaně odmítlo.

„Pohnat k zodpovědnosti stát je komplexní právní proces,“ uvedl nizozemský kabinet po svém zasedání. „Nizozemsko a Austrálie požádaly dnes Rusko, aby zahájilo dialog vedoucí k řešení, které by učinilo zadost enormnímu utrpení a škodám způsobeným sestřelením letu MH17,“ dodala vláda v Haagu.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová vyzvala mezinárodní společenství, aby se k Nizozemsku a Austrálii přidalo. „Pokud mohou být armádní zbraně rozmístěny a poté použity k sestřelení civilního letadla v oblasti, která byla prakticky válečnou zónou, pak je mezinárodní bezpečnost ohrožena a my vyzýváme všechny země, aby informovaly Ruskou federaci, že její chování je nepřijatelné,“ uvedla Bishopová.

Dalším krokem nizozemské vlády by mohlo být podání stížnosti na Rusko u některé z mezinárodních organizací či žaloby u mezinárodního soudu, píše server nizozemské veřejnoprávní stanice NOS. „Otázkou je, jak dlouho bude soudní pře pokračovat, pokud se tedy vůbec rozběhne. Bude třeba najít vhodnou soudní instituci, které by to celé bylo předloženo,“ podotkl komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák.

Jediný závěr, který nyní můžeme vyvodit, je, že Rusko se přímo podílelo na sestřelení MH17.
Julie Bishopová
australská ministryně zahraničí

Podle nizozemského ministra zahraničí Stefa Bloka předběžné výsledky práce mezinárodního týmu „ukazují na přímé zapojení Ruska“ a spojení rakety, která letadlo nad Ukrajinou zasáhla, s ruskou armádou.

„Na základě závěrů (společného mezinárodního týmu) jsou Nizozemsko a Austrálie nyní přesvědčeny, že Rusko je odpovědné za rozmístění raketového systému Buk (na Ukrajině), který byl využit k sestřelení MH17. Vláda nyní podnikla další krok, když formálně obvinila Rusko z odpovědnosti,“ prohlásil Blok.

Jedná se o zatím nejsilnější slova nizozemského politika týkající se ruské role v sestřelení letu MH17, upozorňuje agentura Reuters.

Mezinárodní tým vyšetřovatelů ve čtvrtek uvedl, že raketový systém použitý při sestřelení letadla byl součástí ruských ozbrojených sil. Patřil údajně 53. brigádě ruské protivzdušné obrany. Letoun na lince MH17 byl podle vyšetřovatelů sestřelen raketou systému Buk, odpálenou z prostoru, který tehdy ovládali a i nyní ovládají proruští separatisté.

Peskov si stěžuje, že Rusko nebylo součástí týmu vyšetřovatelů

Ruské ministerstvo obrany tvrzení odmítlo a uvedlo, že s incidentem nemá nic společného. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zdůraznil, že ruští odborníci nebyli součástí mezinárodního týmu vyšetřovatelů, a Moskva tak nemůže plně věřit předloženým závěrům.

Musíme vzít v potaz, co se píše v nizozemské zprávě, a potřebujeme být součástí vyšetřování. Ale v každém případě k tomu přistoupíme s ohledem a respektem.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Na zprávu vyšetřovatelů reagovalo i „ministerstvo obrany“ povstalecké lidové republiky v Doněcku. Náměstek šéfa tohoto úřadu Eduard Basurin agentuře DAN řekl, že z toho, co z rakety Buk zůstalo, nelze určit její původ.

Evropská unie v pátek vyzvala Rusko, aby „přijalo zodpovědnost“. Vyšetřování podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové ukázalo, že střela, která zasáhla letadlo na cestě z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, „bezpochyby patřila ozbrojeným silám Ruské federace“.

Mezinárodní vyšetřovatelé vycházeli mimo jiné z videozáznamu, který měli k dispozici. „Tým tvoří vyšetřovatelé z pěti zemí. K dispozici mají i materiály výzvědných služeb. Rozhodně to není rychlá, politicky motivovaná akce,“ podotkl redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Jména osob odpovědných za útok oznámena nebyla. O pomoc požádali vyšetřovatelé i veřejnost. „O Buku musely vědět desítky lidí, mnohé se podařilo identifikovat, ale nechtějí mluvit. Lze si (ale) představit, že by se v někom něco pohnulo a rozhodl se spolupracovat,“ míní Soukup.

Na přesun Buku prý dohlížel ruský generál

Na transport odpalovacího zařízení rakety Buk prý dohlížel generál ruské vojenské rozvědky GRU Oleg Ivannikov, zjistili podle ruských médií členové britské investigativní skupiny Bellingcat, která se vyšetřováním katastrofy letu MH17 dlouhodobě zabývá. 

Generál prý řídil operace ruských vojsk na Donbasu pod krycím jménem Orion. Zapojil se i do bojů nechvalně známé ruské soukromé Wagnerovy armády, která se bojů na východě Ukrajiny údajně účastnila. 

Ivannikov se podle zjištění skupiny Bellingcat narodil v komunistickém východním Německu, jeho otcem byl ruský generál. Pod jménem Andrej Laptěv byl Ivannikov ministrem obrany Jižní Osetie, což je gruzínská provincie, kterou v roce 2008 obsadilo Rusko během války s Gruzií.

Na palubě letu MH17 17. července 2014 bylo 298 lidí včetně patnácti členů posádky. Většinu cestujících tvořili Nizozemci (193), na palubě byli ale právě i Australané a občané dalších osmi zemí. Boeing 777 aerolinek Malaysia Airlines mířil z amsterdamského Schipholu na mezinárodní letiště Kuala Lumpur.