Zeman dorazil do Polska. S politiky probere Unii, uctí smolenské oběti a zavítá i do pralesa

Prezident Miloš Zeman zahájil třídenní státní návštěvu Polska. Jde o jeho druhou zahraniční cestu od znovuzvolení. Pobyt spolu se svou manželkou Ivanou otevřel večeří s polským prezidentským párem. S předními polskými politiky probere Zeman třeba unijní rozpočet. V pátek před odletem pak navštíví chráněný Bělověžský prales.

Český prezident bude jednat s nejvyššími polskými ústavními činiteli o vzájemných vztazích i evropských otázkách. Jeho polský protějšek Andrzej Duda byl v Česku naposledy v březnu 2016, kdy si vzájemně předali nejvyšší státní vyznamenání.

S Dudou se opět potká ve čtvrtek dopoledne, kdy jej polská hlava státu přijme v prezidentském paláci. V plánu je setkání prezidentských párů, soukromá schůzka prezidentů a jednání národních delegací.

Prezidenti Miloš Zeman a Andrzej Duda
Zdroj: twitter/Jiří Ovčáček

Odpoledne Zeman položí věnec u hrobu neznámého vojína a květinu u pomníku leteckého neštěstí, při kterém před osmi lety u ruského Smolenska havaroval polský vládní letoun. O život tehdy přišel mimo jiné prezident Lech Kaczyński.

Po pietních aktech Zeman zamíří na úřad polské vlády, kde se sejde s premiérem Mateuszem Morawieckim. Posledním bodem čtvrtečního programu bude pro Zemana jednání s maršálkem polského Senátu Stanislawem Karczewskim.

Za zubry

Zpět do Prahy Zeman přiletí v pátek odpoledne. Ještě předtím navštíví chráněný Bělověžský prales a tamní rezervaci zubrů. Kvůli pralesu se Polsko ocitlo před Soudním dvorem EU.

Evropská komise podala na Polsko loni v létě žalobu za jeho lesnické zásahy a rozsáhlou těžbu v chráněném pralese. Unijní soud dal komisi v polovině dubna za pravdu. Těžbu Polsko hájilo bojem proti lýkožroutovi smrkovému, takzvanému kůrovci.