Jaderné odzbrojení KLDR je náš společný cíl. Čína, Japonsko a Soul se dohodly na spolupráci

Vrcholní představitelé Japonska, Číny a Jižní Koreje se v Tokiu dohodli, že budou spolupracovat ve snaze přimět Severní Koreu vzdát se jaderných zbraní. Jednodenní summit tří asijských států se konal po více než dvou letech. Naposledy se schůzka v tomto formátu uskutečnila v listopadu 2015.

Summitu v japonské metropoli se vedle premiéra hostitelské země Šinzóa Abeho účastnil čínský premiér Li Kche-čchiang a jihokorejský prezident Mun Če-in. 

Abe prohlásil, že KLDR by se měla vzdát všech jaderných zbraní a tento krok by měl být nezvratný. Japonsko podle něj bude normalizovat své vztahy s Pchjongjangem, pokud budou zcela vyřešeny otázky kolem severokorejského programu vývoje jaderných zbraní a raket a také otázka japonských občanů unesených v 70. a 80. letech do Severní Koreje.

Čínský premiér Li ujistil, že jeho země udělá vše pro umožnění denuklearizace KLDR. Čína je podle něj ochotna spolupracovat s Tokiem a Soulem na udržení regionální stability. Uvítal přitom diplomatickou cestu, kterou se nyní vydaly Washington a Pchjongjang, a dodal, že podporuje myšlenku dialogu mezi Japonskem a Severní Koreou.

Summit proběhl mezi dvěma zásadními severokorejskými schůzkami

Setkání se uskutečnilo v klíčové době od mezikorejského summitu do plánovaných rozhovorů mezi prezidentem Donaldem Trumpem a vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem. Ty by se měly uskutečnit začátkem června. O přípravách americko-severokorejského summitu nyní v Pchjongjangu jedná americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Historická schůzka Kim Čong-una s jeho jihokorejským protějškem proběhla minulý měsíc v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi. Severokorejský vůdce se tak stal prvním vůdcem KLDR, který od korejské války (1950–1953) vkročil na jihokorejskou půdu. Obě země se na summitu dohodly na naprostém jaderném odzbrojení.

Jihokorejský prezident ještě letos navštíví severokorejskou metropoli a v severokorejském městě Kesong se otevře styčný úřad. Podle společného prohlášení se oba vůdci budou scházet pravidelně a budou si telefonovat přes nedávno zřízenou horkou linku. Obě země se také domluvily, že uspořádají setkání rozdělených rodin a ukončí shazování letáků s propagandistickými texty.

Silnou podporu přijaté dubnové deklaraci vyjádřili také Li a Abe, uvedl během středečního summitu v Tokiu Mun Če-in. Setkání vrcholných představitelů Japonska, Jižní Koreje a Číny se uskutečnilo po dvou a půl letech, ačkoli jednání v tomto formátu se původně plánovala jako každoroční.