Tři Američané věznění v KLDR se vrací domů. Trump je osobně přivítá

Události: Pompeo veze z KLDR propuštěné Američany (zdroj: ČT24)

Tři američtí občané, které věznila Severní Korea, se vracejí společně s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem do Spojených států. Na Twitteru to oznámil americký prezident Donald Trump. Dodal, že je po přistání osobně přivítá. Propuštěnými Američany jsou misionář Kim Dong-chul a rovněž Kim Sang-duk a Kim Hak-song, kteří nějakou dobu přednášeli na pchjongjangské technické univerzitě.

„Jsem potěšen, že můžu oznámit, že ministr zahraničí Pompeo je na zpáteční cestě ze Severní Koreje společně se třemi skvělými gentlemany,“ napsal Trump. Dodal, že se všichni muži zdají být v dobrém zdravotním stavu a on je osobně přivítá na Andrewsově letecké základně.

Šéf diplomacie Pompeo se vydal do Severní Koreje před plánovaným summitem Trumpa s Kim Čong-unem. „Spojené státy jsou odhodlány pracovat s KLDR na dosažení míru na Korejském poloostrově,“ řekl Pompeo při setkání s vysokým severokorejským představitelem Kim Jong-čcholem, který řídí agendu vztahů s Jižní Koreou.

„Desítky let jsme byli protivníci. Nyní doufáme, že budeme pracovat společně na tom, abychom vyřešili tento konflikt, odstranili celosvětové hrozby a dali vaší zemi veškeré příležitosti, které si váš lid zaslouží,“ dodal. 

Jde o Pompeovu druhou návštěvu Severní Koreje během necelých šesti týdnů, na té první byl ale ještě ve své předchozí funkci šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Nyní se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem dojednal místo i datum plánovaného setkání s Trumpem. Informace o summitu zveřejní v následujících dnech.

Pompeo: Nebudeme opakovat chyby předchůdců

Podle dřívějších zpráv by se měl Trump se severokorejským diktátorem sejít koncem tohoto měsíce nebo v červnu, jako místo v úvahu údajně připadá demilitarizovaná zóna mezi oběma Korejemi nebo Singapur. Trump ovšem demilitarizované pásmo mezi Korejemi vyloučil.

Pompeo už během cesty do KLDR prohlásil, že Trumpova vláda při jednání se Severní Koreou „nebude opakovat chyby Spojených států z minulosti a nepřijme slib postupného, dlouhodobého procesu jaderného odzbrojení KLDR výměnou za okamžité výhody“. „Nebudeme se vracet zpátky na cestu, po které jsme šli už dříve. Neuvolníme sankce, dokud nedosáhneme svých cílů,“ zdůraznil Pompeo. 

Politický a kulturní geograf Vladimír Baar: Kim hraje hru, jak přežít Trumpa (zdroj: ČT24)

Trojice Američanů byla v Koreji zadržena kvůli misijní činnosti

Propuštěnými Američany jsou misionář Kim Dong-chul, Kim Sang-duk a Kim Hak-song, kteří nějakou dobu přednášeli na pchjongjangské technické univerzitě (PUST). 

„Všichni ti tři občané jsou korejského původu, takže to byli lidé, kteří se v Severní Koreji domluvili. V zemi byli zatčeni především za svoji misijní činnost mezi Severokorejci. Podle mě si je Severní Korea udržovala také jako určité rukojmí pro jakékoli další vyjednávání s USA,“ uvedl politický a kulturní geograf Vladimír Baar.

Rodina Kim Sang-duka, známého též pod jménem Tony Kim, poděkovala americkému prezidentovi za přímé jednání se Severní Koreou. „Jsme velmi vděčni za propuštění našeho manžela a otce a dalších dvou zadržených Američanů,“ uvedla rodina univerzitního učitele.

Během Trumpova funkčního období KLDR propustila dosud jen jednoho Američana. Dvaadvacetiletý student Otto Warmbier se však loni v létě vrátil do USA po sedmnácti měsících v kómatu a o několik dní později zemřel.

Propuštění tří Američanů přivítala i Jižní Korea, podle níž to bude mít „pozitivní dopad“ na chystané setkání Trumpa s Kimem. Mluvčí prezidentského Modrého domu při té příležitosti KLDR požádal, aby propustila šest zadržených Jihokorejců.