Hrdinové, nebo zločinci? Kolem syrských Bílých přileb hoří dezinformační válka

Horizont ČT24: Bílé přilby terčem válečné propagandy (zdroj: ČT24)

V každé válce probíhá boj jak na bitevním poli, tak i na poli informací, či dezinformací. Zdrojem většiny záběrů ze syrského bojiště jsou přímí účastníci. Mezi nimi i příslušníci organizace Bílé přilby. Podle jedněch stateční záchranáři, kteří dráždí syrský režim a jeho spojence tím, že upozorňují na jejich zločiny. Podle druhé verze organizace napojená na teroristy, která své záznamy inscenuje.

Bílé přilby se dostaly do víru dění i po útoku ze 7. dubna ve městě Dúmá. Podle záběrů pořízených právě příslušníky Bílých přileb zde útočil režim prezidenta Bašára Asada chemickými zbraněmi. Naopak Asad a jeho ruští spojenci tvrdí, že záběry jsou fingované. „Londýn tlačil na zástupce Bílých přileb, aby připravili tuto provokaci,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Obraz války, který se Damašku ani Moskvě nehodí

Dobrovolnické Bílé přilby podávají informace o situaci na bojišti bezprostředně po útocích, když jejich členové pomáhají ošetřit a evakuovat postižené. V zemi, kde válka zcela zničila infrastrukturu, fungují jako záchranáři, saniťáci i hasiči.

Jejich členové nosí na bílých helmách (odtud název celé organizace) kamery, kterými zachycují své akce. „To je věc, která rozčiluje jak Asadův režim a Rusko, tak i mnoho propagandistů, kteří pracují v jejich oblasti,“ řekl britskému serveru The Guardian Kristyan Benedict z organizace Amnesty International.

Záběr z dokumentu Bílé přilby
Zdroj: ČT24

Právě The Guardian přišel loni v prosinci s rozsáhlou analýzou, podle které se Bílé přilby staly terčem rozsáhlé dezinformační kampaně ruské strany. Analytická firma Graphika našla v tažení proti záchranářům na 14 tisíc twitterových účtů, publikujících informace o Bílých helmách podle stejného vzoru. Mnoho z těchto účtů bylo známo z vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby.

Záběry pořízené členy Bílých helem odesílané ze Sýrie prostřednictvím telefonů, aplikací Skype nebo WhatsApp, pomáhají humanitárním organizacím, jako je Amnesty International, rozklíčovat, zda při útocích umírali civilisté nebo zda jsou na místě vládní vojáci. „A to je pro obraz války poskytovaný Sýrií a Ruskem velmi škodlivé,“ dodává Benedict.

Diskreditační kampaň proti Bílým přilbám přitom začala právě v okamžiku, kdy se do konfliktu v Sýrii v září 2015 přidalo po bok Bašára Asada Rusko. Začalo bombardovat pozice rebelů a ruská média jako Russia Today či Sputnik ujišťovala, že se ruské nálety zaměřují výhradně na pozice teroristů z takzvaného Islámského státu.

„Do toho ovšem přicházely záběry připisované Bílým přilbám, které ukazovaly, že ruské bomby dopadají převážně na západě země, kde Islámský stát prakticky nepůsobí. A navíc tu podobně jako syrské vládní bombardování způsobují velké ztráty na civilním obyvatelstvu i infrastruktuře. To šlo přesně proti tomu, jak Moskva chtěla, aby její intervence na straně Asada vypadala,“ upozorňuje blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Teroristé a vrazi dětí, tvrdí o Bílých přilbách ruská propaganda

Moskva označuje Bílé přilby za odnož teroristů, stejně tak prezident Asad: „Jsou to členové Al-Káidy.“ Podle amerického konspiračního serveru Infowars jsou Bílé přilby skupinou blízkou Al-Káidě, kterou financuje miliardář maďarského původu George Soros.

„Hledali lidi na ulicích a slibovali jim peníze a jídlo, když řeknou, co chtěli slyšet,“ citovala televize Russia Today jednoho z obyvatel Aleppa stěžujícího si na chování příslušníků Bílých přileb. Kromě toho měli zdravotníci zabíjet děti, pomáhat povstalcům při popravách zajatců, inscenovat záchranné akce, či se – jako neozbrojená skupina – fotografovat se zbraněmi.

Vedoucí Bílých helem Raed Sálih ovšem zásadní pochybění svých podřízených odmítá. „Šlo o jednotlivé incidenty dobrovolníků, nikdy se nedotkly nikoho z vyšších představitelů.“

Bílé přilby financují USA a západoevropské země

Bílé přilby jsou součástí Syrské civilní obrany, která vznikla po začátku syrské války na povstaleckých územích, z velké části ovládaných i islamistickými skupinami. „Bezpochyby kontakt s islamisty a organizacemi, které jsou nebo teprve budou zařazeny na seznam teroristických organizací, mají,“ říká k Bílým přilbám Szántó. Přesto se podle něj nedá mluvit o tom, že by Bílé přilby byly odnoží nebo součástí teroristických organizací.

Kromě Spojených států skupinu financovala řada západoevropských zemí, v první řadě Velká Británie. „Bílé přilby jsou fantasticky stateční lidé. Jsem hrdý, že jim poskytneme 32 milionů liber,“ nechal se slyšet britský ministr zahraničí Boris Johnson.

Každý šestý člen Bílých přileb přišel při své práci o život, nebo utrpěl vážné zranění. V roce 2016 byla skupina navržena na Nobelovu cenu za mír, loni získal dokumentární film The White Helmets Oscara.