Iráčany cvičí v Bagdádu i čeští policisté, připravují je třeba na drsné demonstrace

Čeští policisté trénují Iráčany v Bagdádu (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní situace v Iráku se tři měsíce po ohlášené porážce Islámského státu (IS) radikálně zlepšila, přesto si jen březnové útoky vyžádaly 112 obětí. Nejčastěji v boji s islámskými teroristy umírají iráčtí vojáci a policisté. S jejich výcvikem pomáhá v Bagdádu mezinárodní společenství – mise se teď účastní i dvanáct českých policistů.

Oficiálně byl IS v Iráku poražen, de facto se ale bojuje dál. „Elementy Daeš v Iráku existují, bohužel každý měsíc v Bagdádu umírá anebo je zraněno více než sto civilistů, nemluvím o počtu příslušníku iráckých ozbrojených sil,“ konstatoval velvyslanec ČR v Iráku Jan Vyčítal.

Irácká policie se nově neučí pouze zabíjet nepřítele, ale i třeba potlačovat násilné demonstrace. Stejně jako jinde ve světě tak i v Iráku to dělají policejní těžkooděnci, na Středním východě jde ale o život.

Irácké policisty trénuje i 34letý kapitán Vojenské policie z Prahy, který je v Bagdádu na své první misi. „Snažíme se naučit, jakým způsobem eskalovat sílu, jak reagovat na napadení a jakým způsobem eliminovat případné hrozby,“ říká příslušník 2. výcvikové jednotky Vojenské policie v Iráku.

Výcvik Iráčanů
Zdroj: ČT24

Výcvikem prochází třeba Alí Šaker z Bagdádu, který pracuje u irácké policie už osm let. „Bojoval jsem proti Islámskému státu na okrajích Bagdádu a v severním Iráku. Nový výcvik pro nás znamená víc zkušeností,“ podotkl Šaker.

Život se zbraní v ruce

Čeští instruktoři cvičí budoucí irácké policisty v Bagdádu na spojenecké tréninkové základně Dublin, která je v bezpečné zóně mezinárodního letiště. Přesto musí všichni instruktoři dodržovat bezpečnostní pravidla. „Musíme mít u sebe zbraně, když se pohybujeme mimo kemp, tak jen v pancéřovaných vozidlech,“ uvedl velitel 2. výcvikové jednotky VP v Iráku Viktor Chalupa.

Po Italech je český tréninkový kontingent v Bagdádu druhý nejpočetnější. Během jednoho kurzu jsou schopni vycvičit až tisíc Iráčanů. „Jsou to lidi, kteří sem dojíždí na tři dny, čtyři dny, pět dní výcviku, potom den stráví cestou, pak jeden den s rodinou, a přesto chtějí projít šesti až osmitýdenním výcvikem,“ konstatovala ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (nestr. za ANO).

Podle velvyslance Vyčítala je práce v Iráku pro armádu i policii otázkou prestiže – proto je o ni takový zájem. Čeští policisté trénují v Iráku policejní rekruty už více než rok. Pokud to schválí parlament, mají na Středním východě zůstat jejich kolegové z Vojenské policie až do konce roku 2020.