Rusko, Turecko a Írán hodlají pracovat na míru v Sýrii společně

Horizont ČT24: Summit v Turecku provází hesla o míru v Sýrii (zdroj: ČT24)

Turecko, Írán a Rusko hodlají pracovat na tom, aby v Sýrii mohlo být uzavřeno trvalé příměří. Prezidenti všech tří států se na summitu v Ankaře shodli na urychlení mírových jednání. Tématem summitu byla také ochrana syrských civilistů, zachování syrské územní celistvosti a boj proti teroristům.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Ankaře řekl, že roste naděje na úspěch v Sýrii. To, zda si Sýrie uchová územní celistvost, podle něj závisí na „udržení odstupu od všech teroristických skupin“.

Podle Erdogana se nemůže na ustavení trvalého míru v Sýrii podílet nikdo, kdo nechápe, že úmysly Islámského státu a kurdských bojovníků jsou stejné. Narážel tak na americkou podporu Kurdů. 

Íránský prezident Hasan Rouhání prohlásil, že krize v Sýrii není řešitelná vojenskými prostředky. Podle něj vyhovuje takzvaný Islámský stát a jiné teroristické skupiny zájmům určitých velmocí včetně USA.

USA mají na severu Sýrie asi 2000 svých vojáků, a to v oblasti, kde působí také Kurdové. Šéf amerických tajných služeb Daniel Coats řekl, že Bílý dům brzy oznámí své úmysly s americkými vojáky, kteří jsou nyní v Sýrii.

Podle amerických bezpečnostních zdrojů prezident Donald Trump na úterním setkání Národní bezpečnostní rady řekl, že vojáky v Sýrii ještě ponechá, ale přeje si, aby odtud brzo odešli. Přesný harmonogram stažení nestanovil. Chce, aby byl Islámský stát v Sýrii definitivně poražen, ale také aby se stabilizací Sýrie pomohly jiné země a OSN.

Putin, Erdogan a Rouhání na summitu o Sýrii (zdroj: ČT24)

Zatímco Rusko a Írán se při intervenci v Sýrii věnují podpoře Asadova režimu a lámání odporu protirežimních povstalců, Turecko operuje v severosyrském pohraničí ve snaze omezit vliv syrských Kurdů. Při několikatýdenních bojích zahynuly podle pozorovatelů stovky civilistů. Ankara za svůj přístup čelí kritice ze strany Západu, v poslední době ale už i výhradám ze strany Moskvy.

„V případě Ruska a Turecka je problém s tím, že Turci by rádi rozšiřovali intervenci na severu Sýrie, což jim zpočátku Rusko umožnilo, ale teď to vnímá jako čím dál tím větší problém,“ uvedl arabista Jan Veselý.

IS je v Sýrii poražen, útočit ale může kdekoliv, míní Putin

Ruský prezident Vladimir Putin, který zamířil do Turecka na vůbec první zahraniční cestu od svého opětovného zvolení, prohlásil, že „společným rozhodnutím Turecka, Ruska a Íránu je zajistit územní celistvost a svrchovanost Sýrie“.

Islámský stát byl podle něj v Sýrii poražen, ale stále má ničivý potenciál a může útočit po celém světě. „Je evidentní, že navzdory své vojenské situaci si tato teroristická organizace udržuje významný ničivý potenciál a schopnost rychle měnit taktiku a útočit na země a regiony po celém světě,“ konstatoval.