Byl Kim v Pekingu? Oficiální zdroje mlčí, čínská vláda maže příspěvky ze sociálních sítí

Horizont ČT24: Byl Kim v Pekingu? (zdroj: ČT24)

Možnou návštěvu severokorejského vůdce Kim Čong-una v Pekingu dál obklopuje informační mlha. Vlak, který z Pchjongjangu přivezl vysoce postaveného hosta, už zase odjel. Tajemné mlčení v době, kdy se jedná o summitu Kim Čong-una s prezidenty Jižní Koreje a Spojených států, přiživuje spekulace.

Záběry zeleného vlaku se žlutým horizontálním pruhem pořídil náhodný svědek na mobil. Pekingem následně projela kolona, která vypovídala o vysoce postaveném hostovi. A u hotelu, kde dřív pobývali prominentní Severokorejci, se objevila stráž.

Příspěvky na sociálních sítích, ve kterých se objevily tyto záběry, popřípadě zmínky o Ťin San-pchangovi, jak je Kim Čong-un v Číně nazýván, nechala podle serveru Die Welt čínská vláda obratem smazat.

Čínské ministerstvo zahraničí oficiálně o ničem neví. „V současnosti nemáme žádné informace. Jakmile nějaké budeme mít, samozřejmě je zveřejníme,“ prohlásil jeho mluvčí.

Záběry vlaku na nádraží v Pekingu
Zdroj: ČT24

Vlak přijel v pondělí a v úterý ráno zase odjel; neznámo kam. Jako první si ho všimla japonská televize na hraničním přechodu na řece Ja-lu, kde už před pár dny zaznamenali zvýšená bezpečnostní opatření. „Sbíráme informace a zajímáme se o to, přesto bych se pro tuto chvíli rád zdržel komentáře,“ uvedl tajemník japonské vlády.

Příprava na schůzku s Trumpem?

Pokud Kim Čong-un skutečně byl v Pekingu, šlo o jeho první zahraniční cestu po nástupu do funkce. Čína je největší spojenec Pchjongjangu, ale vzájemné vztahy pošramotilo napětí kvůli jaderným ambicím KLDR.

Severní Korea je na významné diplomatické křižovatce. Její vůdce by se měl v květnu zúčastnit summitů s prezidenty Jižní Koreje a Spojených států. A pávě o Pekingu se spekuluje jako o jednom z možných míst konání summitu Kima s Donaldem Trumpem.

Od nástupu k moci Kim Čong-un prezentuje KLDR jako rovnocenného partnera Číny. Někteří odborníci se proto pozastavují nad tím, že by na první návštěvu přijel tajně.

  • Vlakem se zelenými vagony a žlutým vodorovným pruhem cestoval už otec současného severokorejského diktátora Kim Čong-il v roce 2001 během návštěvy Číny a Ruska.
  • V opancéřované soupravě čítající až 90 vagonů se kromě jiného nachází konferenční místnosti, několik ložnic, satelitní telefony a televize pro konání brífinků.
  • Kim Čong-il využíval hned několik vlakových souprav. Cestovat letadlem kvůli strachu z výšek nechtěl.