Slovensko je v reakci na kauzu Skripal zdrženlivé. Rakousko vyhostit ruské diplomaty odmítlo

Šestnáct zemí Evropské unie včetně Česka v pondělí ve tři hodiny odpoledne jednotně oznámilo vypovězení ruských diplomatů. Některé státy reakci na otravu bývalého dvojitého špiona Sergeje Skripala zatím zvažují. Je mezi nimi mimo jiné Slovensko, Portugalsko, Irsko či Belgie. Rakousko už dříve vyloučení ruských diplomatů odmítlo.

Bratislava si zatím předvolala ruského velvyslance. „Vývoj situace, jakož i odpovědi Ruska na výzvy, které mu adresovaly státy EU, včetně Slovenska, ovlivní další kroky, které jsme v této věci připraveni zvážit,“ uvedl mluvčí slovenské diplomacie Peter Susko.

Ze strany Bratislavy, která se nachází v situaci bezprostředně po zažehnání vládní krize, se přitom jedná o nezvyklou zdrženlivost. V rámci zemí Visegrádu se totiž – coby stát platící eurem – ještě za vlády premiéra Roberta Fica intenzivně hlásila k jádru společenství a prohlašovala, že hodlá prozápadní slovenské zájmy upřednostňovat i před postoji zmiňované V4. Krok Paříže, Berlína (a koneckonců i Prahy, Budapešti a Varšavy) ovšem dosud nenásledovala.

Otevřenou cestu pro dialog si podle bývalého českého diplomata Jana Kavana nechává i Rakousko. Lidovecký ministerský předseda Sebastian Kurz vykázání ruských diplomatů vyloučil už minulý pátek na evropském summitu. Argumentoval tím, že navzdory obviněním na ruskou adresu by se měly zachovat otevřené komunikační kanály mezi Moskvou a státy osmadvacítky.

„Jsme země s tradičně dobrým kontaktem na Rusko. Na diplomatické i politické úrovni samozřejmě zohledníme naše možnosti tlaku,“ prohlásil Kurz s odkazem na historickou minulost Vídně, která po dobu celé studené války zachovávala politickou neutralitu.

Slovinsko váhá, krok Irska se čeká v úterý

K vykázání diplomatů se prozatím nepřipojila ani Lublaň. „Držíme se postoje přijatého na zasedání Evropské rady, že je nutné určit, co se skutečně (v Salisbury) stalo,“ citoval slovinského ministra zahraničí Karla Erjavece místní deník Delo. Vláda by se podle jeho předpokladů měla masivnímu vyhošťování ruských diplomatů věnovat na svém zasedání tento čtvrtek.

Události k vlně vyhošťování v reakci na případ otravy Skripala (zdroj: ČT24)

Obdobná situace panuje také v Dublinu. Ani Irsko se nepřipojilo ke skupinové diplomatické reakci poloviny unijních států, podle dobře informovaných zdrojů, na které se odvolá web The Irish Times, by ale mělo zjednat nápravu už v úterý – a vyhostí minimálně jednoho Rusa s diplomatickým pasem.

„Coby ministr zahraničí budu zodpovědný za přijaté rozhodnutí, ale před jakýmkoliv veřejným prohlášením chci nejprve informovat kabinet,“ uvedl šéf irské diplomacie Simon Anthony Coveney. Vláda v Dublinu zasedne hned ráno.

V úterý bude o dalším postupu rozhodovat na jednání ministerské rady i Belgie. Uvedl to na webových stránkách belgický list Le Soir na základě informací jednoho z dobře obeznámených zdrojů.

Krok dosud šestnácti unijních zemí nehodlá následovat ani Kypr a pravděpodobně ani Portugalsko. „Naše země není v pozici, aby mohla přijímat podobná opatření proti zemím, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN,“ zdůraznil mluvčí kyperské vlády.

Portugalské ministerstvo zahraničí sdělilo, že nejúčinnějším nástrojem, jak reagovat na současnou závažnou situaci, je jednotný postup Evropské unie jako celku. Podle listu Publico to naznačuje, že Portugalsko nebude samostatně přijímat žádná opatření.