Fico padne, pokud se opozice probudí, říká Dzurinda. Na vraždu Kuciaka by měla dohlédnout komise

Dzurinda v OVM: Slovenská opozice spí, místo aby jednala (zdroj: ČT24)

Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, který v současnosti vede bruselský think-tank Wilfried Martens Centre, vnímá slovenskou opozici v současné situaci vládní krize jako příliš pasivní. Má-li padnout současná koaliční vláda, musí podle něj začít opozice jednat a výrazně víc tlačit na změnu.

„Vsadil bych si 5 ku 4, že to Robert Fico neustojí, což ale závisí na dvou faktorech. Nejenže se to bude odvíjet od vůle občanů a ulice, ale také od toho, zda se vzpamatuje slovenská opozice. Zatím spíš spí, než něco dělá,“ řekl v Otázkách Václava Moravce slovenský expremiér.

Skutek se nestal, je heslo současné garnitury

Mikuláš Dzurinda podle svých slov až takový výbuch nespokojenosti lidí nečekal, ale nijak ho nepřekvapuje. „Celé roky se zametaly problémy pod koberec. Sloganem současného vládnutí se stalo: ‚Skutek se nestal‘. Přitom se stalo tolik do očí bijících skutků, že toho lidé mají dost,“ tvrdí Dzurinda a odkazuje na řadu afér, které provázely působení ministra vnitra Roberta Kaliňáka i premiéra Roberta Fica.

Má za to, že nastala ta správná chvíle, kdy by měla opozice konat. „Klidně hned zítra by mohla přijít s novelou zákona, jak novým způsobem zvolit policejního prezidenta, aby byl důvěryhodný a celý proces byl transparentní tak, aby občané měli vysoký stupeň důvěry, že policie je nezávislá,“ jmenoval jeden z kroků, který by od opozice očekával.

Opozice má tlačit na vznik komise, která dohlédne na vyšetřování Kuciakovy vraždy

Zadruhé by podle Dzurindy měla opozice tlačit na vznik parlamentní komise s co nejširší účastí, která bude mít dohled nad vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Také to by mohlo dát větší záruku nad skutečným vyšetřením nedávné vraždy mladého novináře, který psal o propojení italské mafie s politikou.

Takové kroky opozice by výrazně tlačily na současnou koalici, Dzurinda si třeba nedokáže představit, že by předseda vládní strany Most-Híd Béla Bugár odmítl novelu zákona zavádějící nové podmínky, podle nichž by se jmenoval policejní šéf. „Kdyby to jen zkusil, umíte si představit ten opětovný výbuch na ulici?“ ptá se bývalý slovenský premiér. Opozice by měla na současnou koalici tlačit, aby urychlila konání předčasných voleb.

V současnosti se zdá, že koalice má šanci se udržet. Do premiérského křesla na Slovensku má našlápnuto dosavadní vicepremiér a místopředseda Ficova SMERu – SD Peter Pellegrini. Fico si od něj slibuje, že udrží současný vládní formát 9 křesel SMERu, 3 křesla SNS a 3 křesla Mostu-Híd.

Nový adept na premiéra se snaží zmírnit situaci

Pellegrini se snaží zmírnit napětí v zemi, sám už avizoval, že ministry, kteří by výrazně polarizovali společnost, ve vládě nechce. V sobotu ho k tomu nepřímo vybídl prezident Andrej Kiska, který podle ústavy rozhoduje o novém předsedovi vlády. Pellegrini také uvedl, že by uvítal, pokud by sněmovna o důvěře nového kabinetu začala jednat již v příštím týdnu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dosavadní slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek podal demisi po politické krizi, kterou v zemi vyvolala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Dosavadní tříčlenná koalice se dohodla na vytvoření nového kabinetu, v jehož čele by měl být místopředseda Ficovy strany SMER-sociálna demokracia (SMER-SD) Pellegrini. Vicepremiér Pellegrini po Ficově demisi dostal od hlavy státu pověření k sestavení nové vlády.