Netanjahu hrozil Íránu s torzem dronu v ruce. Pohádal se s Morawieckým kvůli zákonu o holocaustu

Události: Spory mezi Polskem a Izraelem (zdroj: ČT24)

Írán je největší hrozbou pro dnešní svět a Izrael proti němu bude jednat bez zaváhání, pokud to bude potřeba, řekl na mnichovské bezpečnostní konferenci izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zároveň Teherán varoval, aby nepokoušel izraelské odhodlání. Konferenci se nevyhla ani polsko-izraelská roztržka týkající se kontroverzního polského zákonu o holocaustu. Někteří zákonodárci Izraele žádají odvolání izraelského velvyslance v Polsku.

Netanjahu tvrdě kritizoval dohodu o íránském jaderném programu, kterou přirovnal k mnichovské dohodě z roku 1938. Mnichovská dohoda, kterou označil za hroznou, podle něj otevřela cestu ke druhé světové válce, v níž zemřelo na 60 milionů lidí.

Írán sice není nacistickým Německem, ale mezi oběma režimy podle Netanjahua existují nápadné podobnosti. Také Írán podle něj chce vyhladit miliony Židů. Izrael má ale hranice, jejichž překročení nedopustí. Nebude proto váhat zakročit proti íránským spojencům i Íránu samotnému.

Netanjahu: Pokud bude potřeba, budeme proti Íránu konat

„Budeme konat, pokud to bude potřeba, nejenom proti íránským spojencům, ale i proti Íránu samotnému,“ pohrozil izraelský premiér. Uvedl, že Izrael nedopustí, aby byl Teherán trvale vojensky přítomný v Sýrii. „Izrael bude dál konat, aby Íránu zabránil ve vytvoření další teroristické základny, z níž by ohrožoval Izrael,“ prohlásil.

Netanjahu uvedl, že Írán falešně popírá fakt, že minulý týden poslal na izraelské území dron. Ten Izrael úspěšně zničil. S kusem jeho torza v ruce se Netanjahu v závěru svého vystoupení obrátil přímo na íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa: „Rozpoznáváte to? Měl byste, je to vaše, netestujte nás.“

Proti Netanjahuovým výrokům se Zaríf rázně ohradil a odmítl obvinění Izraele z toho, že je Teherán hrozbou pro svět. „Je to Izrael, kdo je agresivní vůči sousedům,“ míní. „My chceme silný region, nechceme být hegemonem v regionu,“ prohlásil íránský ministr s tím, že oblast Blízkého východu potřebuje novou bezpečnostní architekturu a regionální dohodu o neútočení. Cestu k ní by státy měly zahájit drobnějšími kroky, které pomohou vybudovat vzájemnou důvěru.

Do diskuse se vložil i ministr zahraničí Saúdské Arábie Ádil Džubajr, podle něhož Írán podporuje terorismus a je zodpovědný za velkou část problémů v regionu. „Takže jestli Írán chce, aby ho lidé přestali kritizovat, tak musí změnit své chování,“ poznamenal Džubajr.

Mateusz Morawiecki
Zdroj: Luo Huanhuan/ČTK/imago stock&people

V Mnichově pokračovala polsko-izraelská roztržka. Morawiecki pobouřil slovy o Židech a holocaustu

Izrael je na mnichovské konferenci kromě sporu s Íránem zapojen i do diplomatické roztržky s Polskem. Izraelského premiéra Benjamina Netajnahua pobouřilo sobotní vystoupení jeho polského protějšku Mateusze Morawiecka. Ten na mnichovské konferenci hájil kontroverzní polský zákon, který trestá až tříletým vězením připisování jakékoli odpovědnosti za holocaust Polákům.

Polský premiér Morawiecki novinářům mimo jiné řekl: „Samozřejmě, že nebude trestné a nebude považováno za zločin říkat, že byli polští pachatelé, stejně jako byli židovští pachatelé, jako byli ruští pachatelé, jako byli ukrajinští pachatelé, ne pouze němečtí pachatelé.“ 

Odvolání izraelského velvyslance v Polsku chtějí někteří izraelští zákonodárci

Proti slovům polského premiéra se ohradili také další izraelští politici. „Prohlášení polského premiéra je antisemitismem nejstaršího druhu. Pachatelé nejsou oběti. Židovský stát nepřipustí, aby byli vraždění obviňováni ze své vlastní vraždy,“ napsal na Twitteru izraelský zákonodárce Jair Lapid. Vyzval rovněž k odvolání izraelského velvyslance v Polsku.

Polský zákon již dříve vyvolal diplomatickou roztržku mezi Izraelem a vládou ve Varšavě. Netanjahu jej v minulosti přirovnal ke snaze o změnu historie a někteří tamní politici hovořili až o statisících Židů, za jejichž smrt nesou vinu Poláci.

Podle prohlášení mluvčí polské vlády Joanny Kopcińské Moravieckého výroky, že i někteří Židé nesli odpovědnost za holocaust, v žádné případě nemají v úmyslu popírat holocaust. „Naopak předseda polské vlády Mateusz Morawiecki se opakovaně a důrazně staví proti popírání nepředstavitelné genocidy, kterou byl holocaust evropských Židů, stejně jako proti jakékoli formě antisemitismu,“ zdůrazňuje se podle agentury AFP v prohlášení.

S Morawieckého výrokem časově souvisí i incident, který od soboty řeší izraelská policie. Podle agentury PAP se polská ambasáda v Tel Avivu stala terčem vandalského útoku a byla pomalována hákovými kříži a protipolskými nápisy. Podle mluvčího polského ministerstva zahraničí žádá Varšava vysvětlení a vyzývá ke „zklidnění vyhrocené debaty, která probíhá v obou zemích, neboť její současná úroveň nevede k dialogu“.