Že Rusko zasahovalo do voleb v USA? Jen žvanění, řekl Lavrov k americkému spisu

Události: Lavrov americká obvinění označil za pouhé žvanění (zdroj: ČT24)

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na bezpečnostní konferenci v Mnichově odmítl americká tvrzení, že se Moskva snažila ovlivnit předloňské prezidentské volby v USA, a označil je za žvanění. Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa kontroval prohlášením, že americké důkazy jsou pádné.

Lavrov, stejně jako další ruští činitelé, všechna americká obvinění odmítl. Odvolal se mimo jiné na viceprezidenta USA Mika Pence, který podle něj americké vyšetřování zpochybnil.

„Dokud neuvidíme fakta, všechno ostatní je žvanění,“ citovala Lavrova ruská agentura TASS. Pokud jde o seznam třinácti obviněných Rusů, není podle ministra co komentovat. „Nemám žádnou odpověď. Můžete zveřejnit cokoli, podobná prohlášení se pořád opakují,“ dodal.

„Poradce prezidenta Putina odpovědný za oblast kybernetické bezpečnosti Andrej Kruckich prohlásil, že ze strany Spojených států jde o špatnou pohádku, tendenční zpolitizovanou záležitost bez důkazů,“ uvedl zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

Bývalý ruský velvyslanec v USA Sergej Kisljak během konference v bavorské metropoli označil tvrzení o ovlivňování voleb za „fantazírování“ zapříčiněné vnitropolitickými boji mezi americkými stranami. „Nejsem si jistý, zda mohu věřit americké policii, že je nejpřesnější a pravdivý zdroj informací o činnosti Rusů,“ řekl podle AP Kisljak.

Podezřelý Prigožin: Američané vidí, co chtějí vidět

Údajné zásahy Ruska do americké volební kampaně v roce 2016 vyšetřuje v USA zvláštní tým FBI pod vedením Roberta Muellera a tři kongresové výbory. Muellerova skupina sestavila seznam 13 ruských občanů a tří právních subjektů, které se na vměšování podílejí.

V čele obviněných je i člověk blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, miliardář Jevgenij Prigožin, který společně se svými firmami pod společným jmenovatelem Concord pomáhá financovat ruskou agenturu internetových výzkumů AII se sídlem v Petrohradě, která je podle Washingtonu pověstnou trollí farmou.

Prigožin uvedl, že Američané jsou velmi zajímaví lidé, kteří vidí to, co chtějí vidět. „Nijak mě nerozrušilo, že jsem na seznamu. Když chtějí vidět ďábla, ať ho vidí,“ podotkl.

McMaster: Důkazy jsou nezvratné

Trumpův poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster krátce po Lavrovovi prohlásil, že obvinění svědčí o vzrůstající americké schopnosti vystopovat původ této „špionáže a podvracení“. „Jak můžete vidět na obvinění od FBI, důkazy jsou nyní opravdu nezvratné,“ řekl podle agentury AP McMaster jednomu z ruských delegátů v Mnichově.

Šéf Bílého domu, který dosud vliv Ruska na volby popíral, v pátek na Twitteru napsal, že Rusko zahájilo svou protiamerickou kampaň v roce 2014. Upozornil zároveň, že se tak stalo dávno před jeho prezidentskou kandidaturou. Výsledky voleb ovlivněny nebyly, uvedl Donald Trump.