Předseda labouristů Corbyn v 80. letech předal citlivé informace agentovi StB, píše The Sun

Horizont: Jeremy Corbyn předal StB citlivé informace (zdroj: ČT24)

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn byl koncem 80. let ve spojení s agentem československé Státní bezpečnosti (StB). Podle archivních dokumentů, které zveřejnil deník The Sun, Corbyn agenta mimo jiné varoval před chystaným zátahem britských tajných služeb na prosovětské špiony. Podle mluvčího labouristů měl Corbyn za to, že dotyčný je diplomatem, a netušil, že jde o agenta. K této verzi se přiklání i český Archiv bezpečnostních složek, z kterého dokumenty zveřejněné The Sun údajně pocházejí.

Českoslovenští agenti Corbyna, kterému dali krycí jméno COB, prověřovali v roce 1986 a politik se pak s jedním z nich nejméně třikrát setkal. Dvakrát se tak stalo přímo v britské Dolní sněmovně, píše The Sun.

První schůzka se odehrála v roce 1986. Zástupce československé tajné policie, kterým byl podle The Sun „plukovník Jan Dymic“, ve svazku uvádí, že Corbyn „projevil zájem o další setkání“. Ve zprávě je chování levicového poslance popsáno jako „zdrženlivé a zdvořilé, příležitostně výbušné (když hovoří na obranu lidských práv)“. Dokument zmiňuje například i to, že „vlastní psa a ryby“.

StB si britského politika údajně zařadila do seznamu svých agentů a zdrojů. Zpráva StB z roku z 1986 uvádí: „Negativní postoj vůči USA i současné politice (britské) konzervativní vlády.“ Corbynův postoj vůči zemím východního bloku byl „pozitivní,“ politik podporoval „sovětskou mírovou iniciativu“ a byl „velmi dobře informován“ o lidech v antikomunistické sféře, píše se podle The Sun také ve zprávě.

Ke druhé schůzce příslušníka StB a Corbyna údajně došlo v roce 1987 v poslancově volebním obvodu a zúčastnil se jí podle The Sun i nejmenovaný člen ústředního výboru Komunistické strany Československa (KSČ).

Agent StB na jednom z dalších setkání podle The Sun vyjádřil znepokojení ohledně britských protišpionážních akcí, které se měly týkat právě československých a také východoněmeckých agentů. Corbyn mu pak předal článek z novin Sunday People o zpackaném vyšetřování domnělého agenta Stasi Ulricha Kempfa, které vedla MI5, a také varoval před možnými dalšími opatřeními ze strany britských bezpečnostních služeb. Po schůzce z října 1987 záznamy v Corbynově svazku končí.

V úryvku ze zápisu o říjnové schůzce, který The Sun zveřejnil, se mimo jiné slovensky píše, že poznatky ze setkání „s cílem upevnění vzájemného poznání a prohloubení důvěry… nebylo možné zužitkovat do info, (neboť) byly pouze všeobecného charakteru“.

Mluvčí labouristů: Corbyn nevěděl, že jde o agenta

Mluvčí Labouristické strany na dotaz britského listu potvrdil, že se Corbyn v 80. letech setkal s československým diplomatem, aniž však tušil, že hovoří s agentem StB. „Tvrzení, že byl (Corbyn) agentem či informátorem jakékoli tajné služby, je zcela nepravdivé a jde o směšnou pomluvu,“ uvedl. Podle něj se nynější předseda labouristů stejně jako ostatní tehdejší poslanci běžně setkával se zahraničními diplomaty.

Mluvčí nejsilnější opoziční strany rovněž odmítl, že by Corbyn údajnému diplomatovi z Československa nebo jakémukoliv jinému pracovníkovi cizí ambasády „poskytl jakékoliv důvěrné informace“. „Během studené války pracovníci tajných služeb, jak známo, tvrdili nadřízeným, že rekrutovali lidi, se kterými se stěží setkali,“ upozornil mluvčí labouristů.

Levicový deník The Guardian upozornil, že článek The Sun je dalším ze série obvinění, která tento bulvár učinil na adresu Jeremyho Corbyna od doby, kdy se stal předsedou labouristů. Jejich frekvence se zvýšila během loňské kampaně před parlamentními volbami, poznamenal The Guardian.

Archiv: Corbyn patrně nevěděl, s kým mluví

To, že stávající předseda britských labouristů patrně nevěděl, s kým se setkává, uvedl i český  Archiv bezpečnostních složek, který má materiály ke Corbynovi k dispozici. Podle jeho ředitelky Světlany Ptáčníkové z dokumentů „nijak nevyplývá, že by věděl, že se stýká s rozvědčíkem“.

Corbyn se s rozvědčíkem vedeným pod jménem Jan Dymič sice sešel, považoval ho ale za diplomata. Ptáčníková řekla, že označení „špion komoušů“, které list použil, rozhodně neodpovídá skutečnosti. „Pan Corbyn nebyl vedený jako spolupracovník a ani to z materiálů nijak nevyplývá,“ uvedla.

Archiváři, kteří dokumenty k této záležitosti nyní studují, našli podle ní naopak indicie, které naznačují, že si Státní bezpečnost dávala dobrý pozor na to, aby Corbyn neodhalil, s kým se schází. V materiálech je totiž uvedena zmínka, že rozvědčík má dbát, aby výdaje nebyly příliš vysoké a nevzbudily podezření.

Jméno Jan Dymič, pod kterým rozvědčík vystupoval, je falešné, ve skutečnosti se dotyčný jmenoval jinak. Podle Ptáčníkové to bylo obvyklé, rozvědčíci oficiálně pracovali na zastupitelských úřadech v zahraničí. Tento byl tajemníkem velvyslanectví a s Corbynem se setkával patrně z této funkce.