Corbyn v Praze: Populisté jsou hrozba. Najdou problém, ale už ne řešení

Starý kontinent ohrožuje vzestup populistů, kteří sice umějí zacílit na aktuální problémy, ale nenabízejí jejich reálná řešení. Na pražském kongresu evropských socialistů to prohlásil šéf britských labouristů Jeremy Corbyn. Úkolem levice je podle něj nabídnout svým voličům k těmto chimérám reálnou alternativu.

Strana evropských socialistů (PES) sdružuje socialistické či sociálnědemokratické strany a má třiatřicet členů včetně české sociální demokracie, slovenského Smeru nebo německé SPD. Rada PESu se schází každoročně a tentokrát ji hostí pražské Kongresové centrum.

Sobota je posledním jednacím dnem a pro svou řeč ji v rámci jednoho z diskusních panelů využil i šéf britských labouristů Jeremy Corbyn. Hlavní pozornost ve svém projevu zaměřil na myšlenku, že se stávající západní politika otřásá kvůli sílícímu nacionálnímu populismu, a ilustroval to na britském rozhodnutí opustit Evropskou unii i na výsledku amerických prezidentských voleb.

Politici jako Donald Trump nebo šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová podle Corbyna sice dokážou identifikovat společenské problémy a zacílit na ně pozornost voličů, ale nenabízejí žádné reálné řešení. Předák britské opozice proto považuje za důležité, aby se levice proti extremismu sjednotila a vedla obyvatele k lepším životním podmínkám. „Právě my musíme nabídnout skutečnou politickou alternativu.“

Corbyn: Rozvoj nenávisti nesmíme dovolit

Vzestup populismu a extremismu v Evropě Corbyn vysvětluje pocity lidí, kteří podle něho soudí, že zůstávají za nynější rostoucí globalizace pozadu – a mylně se domnívají, že třeba problém nezaměstnanosti působí migranti.

„Nemůžeme a nikdy nesmíme dovolit, aby antisemitismus, rasismus, islamofobie nebo jakákoli jiná nenávist se rozvíjela na tomto kontinentu. Jediná cesta vpřed pro socialisty, pro levicové strany, je jednota proti tomu všemu, abychom vedli lidi společně dopředu k lepšímu světu a k lepším životním podmínkám v budoucnosti,“ prohlásil Corbyn.

V rozhovoru pro Českou televizi pak dodal, že řešení spatřuje v nové hospodářské a sociální politice. „Levice musí změnit ekonomickou agendu. Od doby Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana roste nerovnost po celé Evropě i Spojených státech. Pokud se tím nebudeme zabývat, lidé nebudou ekonomickým, ani politickým strukturám věřit,“ podotkl.

Socialisté: Ohrožením není jen populismus, ale i neoliberalismus

Obdobně ostatně vyzněla i závěrečná deklarace Zachraňme Evropu, kterou pražský kongres evropských socialistů přijal na konec svého setkání. Podle socialistických a sociálně demokratických stran sdružených v PES starý kontinent kromě populismu ohrožují i neoliberální a konzervativní politiky (čili ty, které reprezentovala Thatcherová s Reaganem).

Strana evropských socialistů požaduje, aby Evropa dávala každoročně pět miliard eur (asi 135 mld. Kč) na program zaměstnání, stáží a dalšího vzdělávání mladých lidí. Socialisté se chtějí zasazovat o zlepšování pracovních podmínek, v celé Evropě by zavedli „důstojnou minimální mzdu“. Skoncovali by podle deklarace s daňovými úniky a uzavřeli by daňové ráje, chtějí daň z finančních transakcí. Ohledně životního prostředí mluví hlavně o bezuhlíkové ekonomice.

S ohledem na boj proti terorismu by socialisté například posílili spolupráci tajných služeb. Snažili by se zamezit nelegálnímu obchodu se zbraněmi, potírat problém se zahraničními bojovníky a přerušit přísun peněz teroristickým organizacím. Za prioritu Unie označili předcházení radikalizaci a podporu integrace. Migraci socialisté označili v deklaraci za trvalý a přirozený jev. Zaměřili by se ale zároveň na zlepšení životních podmínek v místech, odkud lidé odcházejí.