Lední medvědi hubnou a do 70 let možná zmizí. Alarmující studie předpovídá zánik králů Arktidy

Studie: Lední medvědi zřejmě do 70 let zmizí z Arktidy (zdroj: ČT24)

Lední medvědi možná do pár dekád zmizí z arktické přírody. Jen od počátku tisíciletí jejich populace klesla o pětinu. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil tým amerických vědců v prestižním časopise Science. Hlavním viníkem je teplejší voda v oceánech, což způsobil částečně člověk a částečně přirozený vývoj. Lední medvěd v důsledku hubne a chřadne.

Američtí biologové sledovali lední medvědy po dobu tří let, vždy deset dnů v dubnu, s pomocí speciálních obojků s kamerou. Zjistili, že ledy tají rychleji a zvířata kvůli tomu ztrácejí přirozená stanoviště pro lov.

„Pokud se (teplá) období zkracují a led v letním období mizí rychleji, v podstatě pod ledními medvědy podtrháváme koberec a oni ztrácí základnu pro lov tuleňů,“ vysvětluje spoluautor studie George Durner.

Lední medvědi přitom musejí ulovit a sníst jednoho tuleně každých pět až deset dní, jinak dramaticky ubývají na váze. Vynucená klimatická dieta spolu se ztenčováním ledové plochy nabízí nepříznivou prognózu: lední medvěd dosavadním tempem na většině míst do padesáti až sedmdesáti let vyhyne.

„Myslím, že než se něco zlepší, dojde spíš ke zhoršení situace, a pokud to bude pro lední medvědy nepříznivé, může to celé negativně ovlivnit i nás lidi v mnoha ohledech,“ upozornil Durner.

Před dvěma měsíci šokovalo svět video kanadského fotografa a biologa Paula Nicklena, který natočil zuboženého vyhladovělého medvěda, který bezcílně bloumá ledovou krajinou a po několika minutách se vyčerpaně sesouvá k zemi.

Nicklen chtěl drastickými záběry upozornit na mizející ekosystém a lidskou ignoranci. „Když se díváte na umírajícího ledního medvěda, je to příšerné, trhá vám to vnitřnosti, prostě hrozné. Chci, aby si lidi uvědomili, co to znamená, když vědci říkají: lední medvědi do sta let zmizí kvůli klimatickým změnám, kvůli mizejícímu ledu, chci, aby se jim tenhle obrázek vypálil do mozku,“ prohlásil fotograf.

Jako jedna z největších šelem nemá lední medvěd na souši svého přirozeného nepřítele – jedinými protivníky jsou jiní lední medvědi nebo lidé. V současné době se počet ledních medvědů odhaduje asi na 26 tisíc. Hrozí ale, že během tří generací medvědích životů jich zbude jen asi 15 tisíc, ukázal výzkum zveřejněný loni v odborném časopise Biology Letters.