Po pánském večírku končí britská charita, miliardáři se prý obnažovali před hosteskami

Britskou veřejnost šokoval skandál kolem pánského galavečera miliardářů a politiků, kde měly být minulý týden hromadně obtěžovány hostesky. Britská charitativní organizace, mezi jejíž patrony patřila řada zúčastněných, kvůli tomu ukončila činnost. Do sídla premiérky byl kvůli své účasti na akci předvolán jeden z níže postavených členů kabinetu Theresy Mayové.

Večírek, který v Británii oživil debatu o sexuálním obtěžování, proběhl minulý týden v londýnském hotelu Dorchester. Jeho cílem bylo vybrat peníze na charitu. Mezi zhruba 360 pozvanými byli ale jen muži, většinou významní podnikatelé, sportovci, novináři a politici.

Organizátoři večera z organizace Presidents Club najali přes sto hostesek, mezi nimiž ovšem byly i dvě novinářky listu Financial Times, které následně popsaly případy sexuálního obtěžování.

Premiérka je zprávami o tom, co se údajně na večírku dělo, zděšena, sdělil její mluvčí. Do Downing Street byl už ve středu kvůli podání vysvětlení ohledně účasti na akci předvolán Nadhim Zahawi, který má v kabinetu na starosti záležitosti rodiny a dětí.

Mluvčí úřadu řekl, že Zahawi sice na galavečeru byl, ale odešel poměrně brzy a že mu nebylo příjemné, jak se účastníci večírku k hosteskám chovali.

Novinářky Financial Times popsaly případy sexuálního obtěžování, obscénní komentáře a „opakované žádosti, aby se (hostesky) k hostům připojily v jejich ložnicích v (hotelu) Dorchester“. Jeden z účastníků podle FT dokonce před jednou z hostesek odhalil svůj penis.

Organizace Presidents Club tvrdí, že díky každoročnímu galavečeru vybrala za posledních více než 30 let už 20 milionů liber (584 milionů korun), které věnovala na charitativní pomoc dětem.

Londýnská dětská nemocnice Great Ormond Street Hospital nicméně oznámila, že je zprávou FT šokována a že vrátí peníze, které od organizace obdržela v letech 2009 až 2016. Částka činí 530 tisíc liber (15,5 milionu korun).

Kvůli podobným aférám museli odejít i členové vlády

Mayová koncem října vyzvala k řádnému vyšetření obvinění ze sexuálního obtěžování, které vznesly zaměstnankyně britského parlamentu. Ministr pro mezinárodní obchod Mark Garnier měl kupříkladu po své asistentce chtít, aby mu kupovala sexuální pomůcky, a častovat ji lascivními přezdívkami.

Ministr obrany Michael Fallon pak rezignoval poté, co se dostal pod tlak kvůli novinovému článku, který popisoval 15 let starý incident. V roce 2002 podle něj Fallon při večeři sahal na koleno jedné z přítomných rozhlasových novinářek. Odejít musel i vicepremiér Damian Green.