Severokorejci v zahraničí. Otročí tu, aby jejich vůdce Kim Čong-un měl dostatek valut

Žijí i pracují mnohdy v nelidských podmínkách a většinu své výplaty posílají vládě Kim Čong-una. Severní Korea vyslala do světa desítky tisíc dělníků. Nejvíce jich je v Číně a taky v Rusku. V čase zpřísněných mezinárodních sankcí vůči komunistické diktatuře pro ni vývoz levné pracovní síly představuje jednu z mála cest, jak se dostat k penězům v tvrdých zahraničních měnách.

Nemůžete pořádat tak významnou sportovní událost, vlastně tu největší, jako je fotbalové mistrovství světa, pokud celá stojí na vykořisťování dělníků. To je zkrátka neakceptovatelné.
Salil Shetty
generální tajemník Amnesty International

Chatrná branka na okraji Petrohradu – a za ní desítky Severokorejců, kteří odtud každý den vyrážejí stavět obytné věžáky. Návštěva novinářů je nepotěšila. Na místě byl i reportér CNN Matthew Chance.

„Napříč Ruskem pracují na staveništích tisíce Severokorejců. Důležité je, že podle OSN jsou jedním z hlavních zdrojů, ze kterých KLDR financuje svůj balistický i jaderný program,“ popsal Chance.

Jaderné a raketové zkoušky ženou Pchjongjang v posledních letech do stále větší izolace. Nové kontrakty s ním už nikdo uzavřít nesmí. „Problém je v tom, že se nikdo nedíval na přesné znění (stávajících) smluv. Nikdo neví, kolik let ještě mohou takto zůstat,“ vysvětluje Alexander Gabujev z think-tanku Carnegie Endowment Center.

Severokorejci dřou i v Kataru

Nejvíce Severokorejců pracuje kromě Ruska ještě v Číně. Další jsou v desítce asijských zemí, v Uruguayi nebo na Blízkém východě. Třeba v Kataru pracují na stavbě stadionů pro fotbalový šampionát v roce 2022. Na tvrdé podmínky, které tam panují, dlouhodobě upozorňují ochránci lidských práv.

Architektonický plán stadionu Al Thumama v Dauhá pro fotbalové MS 2022 v Kataru
Zdroj: Reuters

Zájem o Severokorejce je taky v Africe. Podle deníku New York Times ale pracují dokonce i v Polsku. A známá je aféra se zaměstnáváním severokorejských šiček v areálu firmy Kreata sídlící v Žebráku u Berouna. České úřady jim přestaly vydávat víza v roce 2006.

„V současné době neevidujeme žádné občany Severní Koreje, kteří by byli držiteli zaměstnanecké karty – tedy s povoleným pobytem za účelem zaměstnání,“ sdělila Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Kdy se budou moci vrátit domů?

Kde všude po světě pracují dělníci z KLDR
Zdroj: ČT24

Do konce příštího roku by se měli z pracovních výjezdů vrátit všichni Severokorejci. Jednomyslně o tom rozhodla Rada bezpečnosti OSN. „Učinili jsme další krok k tomu, abychom zastavili zneužívání severokorejských dělníků, kteří jsou vysíláni do zámoří s jediným cílem: zajistit příjmy pro režim,“ uvedl Matthew Rycroft, stálý britský velvyslanec u OSN.

Rezoluce měla původně nařizovat, aby se dělníci vrátili domů už letos. Jenže Rusko lhůtu o rok prodloužilo. Potřebuje prý vyřešit logistické problémy.