Rada bezpečnosti OSN jednomyslně rozšířila sankce proti KLDR. Pro hlasovaly Čína i Rusko

Rozšíření sankcí proti KLDR (zdroj: ČT24)

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně přijala rezoluci, která proti Severní Koreji zavádí další sankce. Rozhodla tak v souvislosti s nedávnou zkouškou severokorejské mezikontinentální rakety.  Návrh textu předložily Spojené státy, rezoluci pak podpořili i klíčoví obchodní partneři Severokorejců – Čína a Rusko.

Rezoluce zakazuje KLDR dovoz průmyslových zařízení, strojů, dopravních prostředků, průmyslových kovů nebo takřka 90 procent rafinovaných ropných produktů.

Rezoluce také rozšiřuje stávající sankční seznam o 19 dalších Severokorejců a o severokorejské ministerstvo obrany. Rovněž žádá návrat do vlasti občanů KLDR, kteří pracují v zahraničí a kteří jsou zdrojem cenných deviz pro severokorejské hospodářství. Dělníky, kteří pracují mimo Severní Koreu, musí státy poslat zpět během dvou let.

„Už podesáté tato Rada stojí společně proti Severokorejskému režimu, který odmítá spolupracovat na mírových snahách. Kimův režim pokračuje v pohrdání rezolucí této Rady, zvyků civilizovaného světa a trpělivosti mezinárodního společenství,“ uvedla velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová. KLDR také označila za nejhorší příklad zla v moderním světě.

Mocnosti v čele se Spojenými státy se snaží přimět Severní Koreu, aby se vzdala svého vojenského jaderného a balistického programu, což ale Pchjongjang odmítá. 

Čína: Napětí na Korejském poloostrově se vymyká kontrole

KLDR je předmětem sankcí ze strany Spojených států, OSN i Evropské unie. Nově přijatou rezoluci ovšem schválily i Čína a Rusko – hlavní obchodní partneři Severní Korey.

Čínský zástupce v OSN Wu Haitao upozornil, že napětí na Korejském poloostrově se vymyká kontrole. Zopakoval výzvu Pekingu, aby se obnovily rozhovory mezi komunistickým režimem KLDR a mocnostmi zastupujícími mezinárodní společenství.

„Čína apeluje na KLDR, aby požadavky mezinárodního společenství brala vážně, dodržovala sankce přijaté Radou bezpečnosti OSN a vyvarovala se dalších testů jaderných zbraní a raket,“ vzkázal Kim Čong-unovi Haitao.

Podobně reagovalo i Rusko. Podle jeho velvyslance při OSN Vladimira Safronkova představuje odpálení balistických raket bez varování nebezpečí pro námořní a leteckou dopravu. „Představuje vážné riziko pro život obyčejných civilistů. Taková činnost musí být okamžitě ukončena,“ dodal.

USA uvalují na KLDR sankce téměř deset let

Americký prezident Donald Trump v minulosti nevyloučil vojenské řešení, pokud se krizi nepodaří vyřešit diplomatickou cestou.

V reakci na rozhodnutí OSN napsal Trump na svůj účet na Twitteru, že přijetí rezoluce potvrdilo, že svět chce mír, ne mrtvé. 

Washington na KLDR uvaluje sankce již od roku 2008. Napětí vzrostlo v letošním roce právě kvůli severokorejským jaderným a raketovým programům, které KLDR ani přes tlak světových mocností nezastavila.