NASA objevila osm exoplanet obíhajících jedinou hvězdu. Pomohla umělá inteligence

Astronomové z NASA našli osmou planetu ve hvězdné soustavě Kepler 90, která je vzdálená 2 545 světelných let od Země. Osm exoplanet obíhajících kolem jedné hvězdy vědci zatím ještě nikdy neobjevili. Planetu identifikoval Keplerův teleskop za pomoci umělé inteligence od společnosti Google.

Vědci dosud věděli o sedmi planetách, které hvězdu obíhaly. Umělá inteligence jim ovšem pomohla odhalit osmou.

Jde o první soustavu, kde hvězdu obíhá stejný počet planet jako v naší sluneční soustavě. „Hvězdná soustava Kepler 90 je jako menší verze naší sluneční soustavy,“ uvedl astronom NASA Andrew Vanderburg.

„Nejvzdálenější planeta toho systému je zhruba ve vzdálenosti Země od Slunce,“ uvedl ve vysílání ČT24 Petr Kabáth z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky.

Rozhovor s Petrem Kabáthem z Astronomického ústavu Akademie věd ČR (zdroj: ČT24)

Softwarový inženýr společnosti Google Christopher Shallue a astronom Vanderburg umělou inteligenci učili rozlišovat mezi obrázky psů a koček, aby později dokázala rozeznat jednotlivé exoplanety.

Vědci také oznámili, že objevili šestou planetu v soustavě Kepler 80. Hvězda Kepler 80 je velikostí podobná našemu Slunci, je však chladnější a červenější než naše Slunce a všechny planety kolem ní obíhají velmi těsně.

Takzvané exoplanety jsou planety, které obíhají kolem jiné hvězdy než kolem Slunce. Teleskop Kepler, který je pojmenovaný po slavném astronomovi, zahájil svou činnost v roce 2009. Jeho úkolem bylo od počátku právě hledání exoplanet. Podle vědců jich jsou přinejmenším tisíce.

Sonda Keppler
Zdroj: ČT24