Rusko-americký souboj o zahraniční agenty: vybraná americká média mají v dumě utrum

Ruští poslanci schválili zákaz vstupu do ruské poslanecké sněmovny (dumy) americkým médiím, které úřady zařadily na seznam takzvaných „zahraničních agentů“. Na černé listině je devět cizích médií včetně americké rozhlasové stanice Hlas Ameriky a Rádia Svoboda (Rádio Svobodná Evropa). Jedná se o odvetu za nařízení v USA, kde se musela registrovat jako zahraniční agent ruská televize RT.

Novelu zákona, který se dosud týkal pouze neziskových organizací financovaných ze zahraničí, přijal ruský parlament v polovině listopadu.

Ve Spojených státech bylo obdobné nařízení přijato už před druhou světovou válkou a na média se vztahovalo od začátku. Televize RT mimo jiné přišla i o akreditaci potřebnou pro vstup do amerického Kongresu.

Na ruském seznamu zahraničních agentů je dále sedm stanic Rádia Svoboda vysílajících v ruštině nebo v jiném jazyce v rámci postsovětského prostoru. Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa (RFE) finančně podporuje americká vláda.

Šéf RFE Thomas Kent prohlásil, že rádio bude dál působit v Rusku a poskytovat ruským posluchačům objektivní informace, přestože lze očekávat další omezení práce novinářů.

„Vysílání Rádia Svobody a Hlasu Ameriky rušili v Sovětském svazu dlouhá léta – a teď jsme se vrátili k velmi špatné tradici. Pro ruské občany je to velice špatné,“ řekl deníku Kommersant Ilja Šablinskij, člen rady pro lidská práva při ruském prezidentovi.

Na seznam „zahraničních agentů“ ruské úřady zařadily také server Krym.Realii, který připojení ukrajinského Krymu k Rusku nazývá anexí a okupací. Jeden z novinářů byl už podmíněně odsouzen za veřejné výzvy k narušení územní celistvosti Ruska, protože v článku publikovaném na serveru vybízel k „boji za osvobození Krymu“, uvedl Kommersant.

O rostoucím tlaku na ruská média v USA budou ve čtvrtek jednat i šéfové ruské a americké diplomacie Sergej Lavrov a Rex Tillerson, uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Ministři se sejdou na okraj zasedání ministrů zahraničí členských států Organizace pro bezpečnost a spolupráci ve Vídni. Zacharovová podle agentury Interfax obvinila americké úřady, že se snažily naverbovat ruské novináře.