Severokorejský zběh už chodí a mluví. Až se plně uzdraví, chce studovat práva

Zatím poslední severokorejský uprchlík, čtyřiadvacetiletý voják, který za dramatických okolností přeběhl demilitarizovanou zónu, se zotavuje. Už chodí a mluví. Lékaři v nemocnici v Soulu, kde se léčí, k němu ovšem zatím nepouštějí ani zástupce vlády, aby mu nepřitížili.

Mladý voják Oh Čchong Song zůstává v nemocnici pod přísnou ochranou. Čas mu zpestřuje korejský pop a seriály, říká zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Po zotavení nechce vstoupit do armády jako jiní vojáci, kteří přeběhli, ale má chuť studovat práva.

V Jižní Koreji se bude muset ale nejprve podrobit několikaměsíční prověrce, jestli nepředstavuje bezpečnostní riziko. Jako bývalý člen pohraniční stráže může být pro Soul zajímavým zdrojem informací.

Čeká ho také kurz, který mu pomůže zvyknout si na nové prostředí a zapojit se do tamní společnosti, což bude další životní zápas, podotýká zpravodajka ČT.

Oh Čchong Song k útěku z komunistické Severní Koreje zvolil nezvyklý způsob. Ze strážního stanoviště na severu Pchanmundžomu vyrazil autem na jih vesnice. Cestou se mu ale uvolnilo kolo a Severokorejci na něj přitom začali pálit.

„Strhl volant a zamířil k demarkační linii, ale projet se mu nepodařilo. Seděl v autě a kolem se ozývala střelba. Pak vyběhl ven a Severokorejci se ho snažili zasáhnout,“ popsal situaci mluvčí jihokorejského Společného sboru náčelníků Roh Jae-cheon.

Záchrana od jihokorejských a amerických vojáků

Severokorejští vojáci vypálili na uprchlíka kolem čtyřiceti střel. Ukrýt se mu podařilo pod hromadou listí v bezpečnostní zóně mezi oběma Korejemi, odkud jej později zachránili jihokorejští a američtí vojáci. Podle uniformy měl v severokorejské armádě nižší hodnost.

Při útěku utrpěl nejméně pět střelných zranění a byl v přímém ohrožení života. Po transportu americkou helikoptérou do nemocnice mířil rovnou na sál. V té době ztratil už víc než polovinu krve. „Prokazoval tak nestabilní známky života, že umíral kvůli nízkému krevnímu tlaku. Umíral následkem šoku,“ uvedl operující lékař Lee Kuk-čong.

Lékaři půl hodiny zápasili, aby nepřestal dýchat. Čekala ho pětihodinová operace a několik transfuzí krve. Břicho měl plné parazitů, červů dlouhých až 27 cm.

Že přežil, lékaři považují za zázrak. „Jsem na něj moc pyšný. Utekl ze Severní Koreje, aby hledal svobodu,“ uvedl Lee Kuk-čong.