Severokorejský zběh je ve vážném stavu. Útěk v autě ho před kulkami nezachránil

Severokorejský voják, který dezertoval do Jižní Koreje, je ve vážném stavu (zdroj: ČT24)

Severokorejský voják, kterému se podařilo dezertovat na jih, zůstává ve vážném stavu. Podle lékařů byl během útěku postřelen minimálně sedmi kulkami, pět z nich se jim podařilo z těla vyjmout. Zběh byl nalezen na jižní straně hraniční vesnice Pchanmundžom, asi padesát metrů od vojenské demarkační linie.

„Přeběhlíka urychleně přepravila do nemocnice helikoptéra Velitelství OSN (UNC). K vzájemné palbě nedošlo,“ oznámilo jihokorejské ministerstvo obrany. UNC dohlíží na dodržování příměří mezi oběma Korejemi.

Voják dosud nenabyl vědomí a není schopen dýchat sám. Podle chirurga Lee Kug-jonga z nemocnice v Suwonu utrpěl rozsáhlá vnitřní zranění a z krize se nedostane dřív než za deset dnů.

Ostraha hranic
Zdroj: ČT24

Uvolněné kolo a palba

K útěku zvolil nezvyklý způsob. Ze strážního stanoviště na severu Pchanmundžomu vyrazil autem na jih vesnice. Cestou se mu ale uvolnilo kolo a Severokorejci na něj přitom začali pálit.

„Řidič strhl volant a zamířil k demarkační linii, ale projet se mu nepodařilo. Seděl v autě a kolem se ozývala střelba. Pak vyběhl ven a Severokorejci se ho snažili zasáhnout,“ popsal situaci mluvčí jihokorejského Společného sboru náčelníků Roh Jae-cheon.

Severokorejští vojáci vypálili na uprchlíka kolem čtyřiceti střel. Zběhovi se podařilo ukrýt pod hromadou listí v bezpečnostní zóně mezi oběma Korejemi, odkud jej později zachránili jihokorejští a američtí vojáci. Podle uniformy měl v severokorejské armádě nižší hodnost. Jaké byly jeho záměry a pohnutky k útěku, není kvůli jeho stavu zatím jasné.

Ze severu na jih uteklo třicet tisíc lidí

Jižní a Severní Korea jsou dodnes fakticky ve válečném stavu. Válka ze začátku 50. let byla ukončena pouze příměřím podepsaným roku 1953 právě v Pchanmundžomu.

Od té doby ze Severní do Jižní Koreje uteklo kolem 30 000 lidí. Většina z nich ovšem zvolila cestu oklikou – přes Čínu a jihovýchodní Asii. 

Demilitarizované pásmo střeží z obou stran stovky tisíc vojáků připravených k boji. Hranici lemuje ostnatý drát a protitankové překážky. Má se zato, že v příhraniční oblasti leží více než milion min.

Útěky přes demilitarizovanou zónu jsou výjimečné. Severokorejec dezertoval v jediném stykovém místě, kde proti sobě vojáci stojí tváří v tvář. Střílelo se tam naposledy v roce 1984, kdy se pokusil na jih přeběhnout sovětský občan, podotkla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.