Zeman se při rozhovoru s Putinem postavil za duchovního vězněného na Donbasu

Prezident Miloš Zeman se při úterním setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem přimluvil za propuštění ukrajinského duchovního a teologa Igora Kozlovského, kterého vězní proruští povstalci v Doněcku. Dřívější intervence adresované vůdci doněckých separatistů Alexandru Zacharčenkovi zůstaly bez odpovědi, řekl Zeman.

Dvaašedesátiletý Kozlovskij, duchovní, teolog a religionista, byl zatčen loni v lednu v Doněcku. Byl obviněn ze špionáže a nezákonného držení zbraní a odsouzen na dva a půl roku vězení.

Igor Kozlovskij
Zdroj: ČT24

Kozlovskij, který od začátku proruského povstání proti násilnostem protestoval, je nemocen. Podle českého prezidenta by mohl být osvobozen v rámci výměny zajatců.

„Před půl rokem jsem napsal dopis panu Zacharčenkovi a z humanitárních důvodů jsem ho žádal o propuštění (Kozlovského) z vězení. Konstatuji, že jsem nedostal odpověď, což je drzost a nezdvořilost,“ uvedl Zeman.

O takzvané Doněcké lidové republice se proto hodlá napříště napříště vyjadřovat „krajně pohrdavě“.

Zeman se vrátil k aféře kolem článku na webu ruské armádní televize Zvezda, který vychvaloval sovětskou okupaci Československa v roce 1968. Poukázal na to, že text byl ze serveru stažen a na jeho místě se objevila pochvalná informace o takzvaném pražském jaru. Je to podle něj důkaz, že „novináři plně odpovídají charakteru prostitutek“.

O prezidentských volbách, které jsou v Česku plánovány na leden a v Rusku na březen, Zeman s Putinem nehovořil. Jako bonmot prý jen poznamenal, že si není jist, zda dosavadní ruský prezident zvítězí se ziskem 70 nebo 80 procent.

Prezident Zeman také otevřel ve Státním historickém muzeu na Rudém náměstí výstavu Poklady Pražského hradu.

Prezident Zeman po návštěvě Moskvy (zdroj: ČT24)