Shodli jsme se, že vztahy Ruska a EU je nutné normalizovat, řekl Putin po setkání se Zemanem

Události ČT: Zeman přivezl do Ruska nejvíce podnikatelů v dějinách (zdroj: ČT24)

Za obsažnou a otevřenou označil ruský prezident Vladimir Putin besedu s českým prezidentem Milošem Zemanem. Ocenil pozitivní vývoj zejména vzájemných hospodářských a obchodních vztahů, které letos překonaly období několikaletého poklesu. I Zeman s uspokojením konstatoval, že navzdory protiruským sankcím, s nimiž dlouhodobě nesouhlasí, se spolupráce úspěšně rozvíjí. Oba prezidenti se sešli v Soči. Podle Zemanova mluvčího daroval Putin Česku originál dokumentu Obnovené zřízení zemské z roku 1627.

Předmětem jednání obou prezidentů byla kooperace v energetice včetně jaderné a průmyslu, zejména automobilovém, řekl Putin. Rozhovor se týkal i humanitární spolupráce, dodal a zvlášť zdůraznil vděčnost ruské strany za udržování hrobů sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa na konci druhé světové války.

Putin Zemana seznámil s ruským pohledem na řešení ukrajinské krize. Oba státníci se podle ruského prezidenta shodli na nezbytnosti normalizace styků mezi Evropskou unií a Ruskem.

Zeman během rozhovorů informoval Putina, že během nynější velké mise českých podnikatelů budou podepsány smlouvy za zhruba 20 miliard korun. Znovu zdůraznil svůj odpor vůči praxi mezinárodních sankcí, a to včetně odvetných sankcí Ruska vůči EU. „Přicházíte o naše skvělé sýry a jogurty, nevím, zda se sankce týkají i piva,“ upozornil český prezident. „Pivo bude,“ poznamenal Putin.

Zeman vyjádřil naději, že budou pro české badatele otevřeny ruské archivy, které by mohly osvětlit některé aspekty společných dějin. Uvedl, že během návštěvy odevzdá státní vyznamenání několika ruským válečným veteránům. V této souvislosti varoval před překrucováním dějin, k němuž se podle něj někteří lidé uchylují. „Jsou to jen ubožáci,“ řekl český prezident.

Brífink prezidentů Zemana a Putina po setkání v Soči (zdroj: ČT24)

Mluvčí: Putin Česku daroval Obnovené zřízení zemské

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka daroval Putin při setkání se Zemanem České republice vzácný dokument, a to jedinou kompletní verzi dokumentu Obnovené zřízení zemské z roku 1627. „Ve Strahovském klášteře je druhý exemplář, tomu ale chybí šest stran,“ napsal Ovčáček na Twitteru. 

Obnovené zřízení zemské je název pro zemské ústavy Čech a následně Moravy, vydané Habsburky v němčině po potlačení stavovského povstání a nastolující absolutismus na místo dřívějšího stavovského zřízení.

Zda prezident dostal tisk, či opsanou verzi originálu, není zřejmé. „Tištěná verze napřed měla podobu německou, přibližně z května 1627. Český překlad nevyšel celý, protože touto ústavou byla češtině určena podřadná role, paralelní vydání české bylo tedy nepotřebné,“ řekl ČTK historik Petr Voit. Tištěná verze podle něj tehdy mohla vyjít možná v tisícovém nákladu, byla však pro případné zájemce stále drahá.

„Bylo zvykem od minulosti, že se po práci večer sedlo a kniha se opisovala, zároveň tím opisováním se text dostával do paměti. To trvalo ještě 200 let, tento způsob,“ popsal někdejší způsob předávání textu.

„Jestli se do dnešního dne zachovalo zhruba 40 exemplářů tištěné, české nedokončené verze, tak stejné množství, možná i víc, je možné předpokládat i u opisů,“ uvedl. Přesné množství by bylo možné zjistit jedině rešerší ve veřejných sbírkách. Sám odhaduje, že v Národním archivu či v pražském městském archivu může být po deseti exemplářích. Opisů podle něj může být ještě více než zachovaných tisků.

Události, komentáře k návštěvě prezidenta Zemana v Rusku (zdroj: ČT24)

Zeman stráví v Rusku pět dní

Schůzky Zemana s Putinem se účastnili poradce Martin Nejedlý a hradní kancléř Vratislav Mynář
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Jednání obou prezidentů, které zahájilo oficiální program pětidenní Zemanovy státní návštěvy v Rusku, se konalo v Putinově rezidenci Bočarov ručej, která je v poslední době častým místem vrcholných schůzek ruského prezidenta. Zeman v září označil umístění schůzky do Soči za „svým způsobem vyznamenání“. 

Zeman poukázal na početnou delegaci českých podnikatelů, kteří s ním do Ruska přijeli. Zároveň vyslovil politování nad tím, že „z technických, nikoli ideologických“ důvodů nebylo možné přivézt lebku sv. Ludmily, kterou uctívá i ruské pravoslaví. Lebka měla být podle původních plánů vystavena na dva dny v některém z moskevských chrámů.

Zemana k Putinovi doprovázeli prezidentův kancléř Vratislav Mynář, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák a prezidentův hlavní poradce Martin Nejedlý, kritizovaný Zemanovými odpůrci za dřívější vztahy s ruským podnikatelským prostředím. Za ruskou stranu byli přítomni Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov a ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.